Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökförbud på allmän plats bra för hälsan

Begränsad rökning på allmänna platser leder till bättre hälsa - främst hos barnen. Detta för både ofödda barn och barn då ett rökförbud ger färre för tidigt födda. Nu kan rökförbudet i Sverige skärpas ytterligare.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-28

Annons

Forskarna bakom studien är själva förvånade över resultatet som presenteras i Lancet. Redan ett år efter förbud syns effekterna tydligt. 

– Den här studien ger klara bevis för att rökförbud resulterar i påtagliga hälsovinster för ofödda barn och barn. Förtidiga förlossningar och svåra astmaattacker bland barnen minskar signifikant, säger Jasper Been vid Maastricht University Medical Centre i Nederländerna. Studien är den första systematiska genomgången som gjorts på området.

Studien är den första systematiska genomgången som gjorts på området. Forskarna lyckades identifiera elva studier som undersökt ett eventuellt samband mellan rökförbud och hälsovinster. De hittade elva studier som involverade fler än 2,5 miljoner födslar och över 247 000 sjukhusvistelser på grund av astma.

Annons
Annons

I de aktuella studierna hade länderna eller delstaterna förbjudit cigarettrökning på arbetsplatser och/eller allmänna platser.
Sammantaget visar det sig att liknande begränsningar, redan efter ett år, minskar antalet barn som föds för tidigt och antalet barn som tvingas uppsöka sjukhus på grund av astma med tio procent. Antalet barn som föds väldigt små för sin ålder minskar med fem procent.

Sedan 2005 är det i Sverige förbjudet att röka i restauranger och barer. Sedan blev det förbjudet att röka på exempelvis arbetsplatser och i offentliga lokaler. Nu har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag av regeringen att utreda hur man ytterligare kan skydda allmänheten från passiv rök.

Vad tycker du? Ska den svenska tobakslagen skärpas ytterligare? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-11 11:12 (10 år sen)

    Absolut att vi skall gå vidare för att förbjuda rökning i utemiljö.Som t.ex uteserveringar,perronger(jfr Norges beslut nyligen) buss o spårvagnshållplatser.
    Minska exponeringen av tobaksvaror.Helst helt vita paket under disk som på Island t.exHelt förbjuda den växande olagliga marknaden av E-cigaretten.
    Informera om riskerna med passiv rökning för såväl vuxna barn och inte minst djur.
    Få FHI att jobba snabbare så vi kan uppnå TOBACCO ENDGAME 2025 i Sverige.
    Mvh Agneta Berglöw leg ssk samt diplomerad Tobaksavvänjare med enskild firma Aldrig mer tobak.

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-29 19:39 (10 år sen)

    Ja, den skall skärpas! Håller med till fullo. Bravo regeringen! Nu är det dags för totalt rökförbud överallt där det finns människor och djur. Ordna ventilerade rökrum (utan att röken lämnar rummet vid in- och utgång) åt rökarna i varuhusen, på torgen och i anslutning till offentliga toaletter och tågstationer, buss- och spårvagnshållplatser. Kostnader för rökrummen ska tas ut av öronmärkt prispålägg på röktobaksprodukter och intresserade reklamföretag. Under inga omständigheter av allmänna skattemedel.

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-28 21:24 (10 år sen)

    Dags att sluta sälja tobak

    Sluta helt med att sälja tobak i livsmedelsbutiker, föreslår skribenten.

    Tobaksrökning dödade uppskattningsvis 12 000 rökare i Sverige per år under perioden 2010–2012. Under samma period insjuknade runt 100 000 personer i rökrelaterade sjukdomar per år. Det visar en ny studie från Social­styrelsen.

    Det här har vi fått läsa den ­senaste tiden i tidningarna. Är det inte dags att ­sluta sälja tobaksvaror i livsmedelsbutiker? Det är ju moraliskt fel och ­alldeles galet att man kan sälja ­cigaretter i vanliga affärer.

    Man är ju så mån om att äta ekologiskt och sockerfritt, men det finns ingen diskussion om hur livsmedels­affärer fortsätter att ­sälja cigarretter, som alla vet är direkt livsfarliga för ­människor.

    Jag undrar vilken affär i Uppsala som kommer att leda vägen och helt sluta sälja tobaksvaror.

    Det vore roligt att få svar från de olika matkedjorna. Jag skulle vara glad om Uppsala skulle kunna vara förebild för hela landet.
    Av: Helena Keltvik Uppsala

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-28 12:17 (10 år sen)

    Ja, tobakslagen bör skärpas ytterligare. Vi som inte tål tobaksrök har
    svårt att på sommaren kunna sitta på en uteservering, eftersom det är
    tillåtet att röka utomhus.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.