Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökavvänjningsmedicin ökar inte risken för självmordsförsök

Ett rökavvänjningspiller med vareniklin försågs med varningar efter att självmordsförsök, psykoser och aggressioner rapporterats in i samband med läkemedelsanvändning. Men nu har forskare från Karolinska institutet och University of Oxford kunnat avfärda farhågorna kring pillret.
Annons

Det receptbelagda pillret med vareniklin har visat sig vara effektivt för den som vill sluta röka. Det minskar abstinensen och gör att nikotin inte längre känns lika frestande. Försäljningen har också ökat stadigt sedan läkemedlet först kom ut på marknaden år 2006. Samtidigt har det under åren kommit in rapporter om att användare blivit självmordsbenägna, begått våldsbrott, haft psykoser, depressioner eller råkat ut för bilolyckor. Läkemedlet har försetts med varningar och i vissa länder har tabletterna till och med förbjudits för vissa yrkesgrupper inom transportbranschen.

Annons
Annons

Men nu har forskare tittat på 70 000 svenskar som fått läkemedlet utskrivet mellan åren 2006 och 2009 och inte hittat någon koppling till någon av nämnda biverkningar. Enligt forskarna har tidigare varningsrapporter troligen inkluderat ett antal felkällor och därför har biverkningarna felaktigt förknippats med just vareniklin. Däremot finns en något ökad risk för depression och ångest hos vareniklinanvändare som redan tidigare fått en psykiatrisk diagnos.

– Men denna förhöjda risk beror sannolikt på andra faktorer och behöver därför bekräftas med andra typer av studiedesigner. Våra resultat tyder på att vareniklin är en säker rökavvänjningsmedicin för de allra flesta, vilket är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv då rökning är en hälsofara, säger forskaren Yasmina Molero i ett pressmeddelande från Karolinska institutet. 

Annons
Annons

Har du använt vareniklin? Vad är dina erfarenheter? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-08-27 10:10 (6 år sen)

    Har slutat med både cig och champix för mer än fyra månader sedan efter att ha rökt ett paket / dag i mer än 55 år. Mår dock inte bättre även om det "bara" är renshostan kvar. Kan nu dra ner luft hela vägen i lungorna utan ett enda hostanfall. Ska till Vård-C för spirometri nästa vecka. Det ska bli intressant. Har KOL.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-3 16:02 (9 år sen)

    Hej! Jag var övertygad om att jag skulle fortsätta min rökning"to the bitter end" men tyckte ändå att jag skulle ge Champix en chans. Efter en veckas användning slutade jag röka och har inte haft några som helst besvär. Fantastiskt! Självklart vill företag sälja, de hade inte klarat sig så bra annars, men hjälper medicinen får vi väl ändå vara nöjda. Eftersom jag har KOL skulle jag inte levt i dag om jag inte hade fått Champix, så enkelt är det.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-3 13:28 (9 år sen)

    Det är väl precis samma sak man säger om ppiller, att det inte skapar depressioner. Eller att viss aknemedicin inte heller ökar antalet självmord. Man försökte då byta namn på preparaten men såklart sod problemen kvar ändå. Läkarna viftar bort det. Har själv varit i situationen. Läkemedelsbolagen är givetvis glada för att få bort stämplar på sina mediciner och vill sälja så mkt som möjligt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.