Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lungröntgen kan rädda hundratals från att dö i cancer

500 personer skulle kunna räddas från att dö i lungcancer genom att screening införs. Det skriver cancerläkare och patientrepresentanter i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Annons

Redan idag screenas kvinnor för livmoderhalscancer och bröstcancer genom cellprovtagningar och mammografi. Men lungcancer är den cancerform som dödar flest personer i Sverige. Därför bör screening införas även för lungcancer, anser artikelförfattarna, och föreslår att Socialstyrelsen ska utreda möjligheten till screening.

”En tidig diagnos är direkt avgörande. Då kan det finnas stora möjligheter till framgångsrik behandling och bot bland annat tack vare nya bättre behandlingsmetoder”, skriver de i artikeln.

När man på liknande sätt genomfört screening för lungcancer hos riskgrupper i USA har dödsfallen reducerats med 20 procent genom att sjukdomen har upptäckts tidigare. För Sveriges del skulle det innebära omkring 500 liv, skriver artikelförfattarna. Läkarna tror dessutom att det skulle leda till minskade kostnader för sjukvården.

Annons
Annons

”… kostnaden för att genomföra screening och efterföljande botande behandling är lägre än kostnaden för behandling av en patient drabbad av avancerad lungcancer, vilket sällan medger bot.”

Artikelförfattarna tror också att bara själva kallelsen till lungröntgen skulle kunna stimulera fler till att sluta röka.

Vad tycker du om screening bland riskgrupper för cancer? Hur skulle du känna kring att bli kallad till lungröntgen? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-09-25 16:27 (8 år sen)

    Jag skulle direkt tacka ja till lungröntgen för tidig diagnos av bl.a. lungcancer.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-1 14:53 (9 år sen)

    Fantastisk möjlihet. Hur snabbt kan ni börja?

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-31 13:45 (9 år sen)

    jag hade tackat ja så klart. Det hade varit bra md screening. Men det är väl bara ett önsketänkande,att det blir så. Kan dom inte kolla PSA prov, så blir det väl inget här.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-19 22:07 (9 år sen)

    Ingen bra idé alls. Hur vet man vilka är riskgrupper? Min farbror hade aldrig rökt och ändå dog i lungcancer.

  • Avatar Tidigare användare 2015-01-16 23:37 (9 år sen)

    Det vore utmärkt! Den som känner sig störd av kallelse kan alltid tacka ne.

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-13 19:38 (9 år sen)

    Det är ett jättebra förslag. Håller med om att bara kallelserna skulle få många att sluta röka, vet att i alla fall jag skulle dra åt mig öronen...
    Tycker det borde vara självklart att screena för de typer av cancer där man kan göra livräddande insats på ett hyfsat enkelt sätt.

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-8 14:16 (9 år sen)

    Min make hade kunnat räddas med screening. När han började hosta blod hade tumören spridit sig till revbenen och han avled inom 8 mån. Tidigare upptäckt hade kunnat rädda honom gm att ta bort ena lungan där tumören börjat.

  • Avatar Tidigare användare 2014-11-6 06:34 (9 år sen)

    Anser dock att alla som önskar skall få genomgå denna screening. Inte bara rökare. Tror tyvärr inte alls det får effekten att fler slutar utan tvärt om... Ingen cancer... Fortsätter ett tag till...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.