Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkarförbundet önskar neutrala tobaksförpackningar

Läkarförbundet menar att tobaksförpackningar är lika med kommersiell reklam och önskar bland annat att e-cigaretter borde förbjudas i rökfria miljöer. Detta skriver Läkartidningen.
Annons

Tobaksdirektivsutredningen saknar åtgärder för att minska rökning och exponering av tobaksvaror. Detta framgår i slutbetänkandet «En översyn av tobakslagen – Nya steg mot ett minskat tobaksbruk», och stöttas av Läkarförbundet som säger att förpackningarna är lika med kommersiell reklam som går på bekostnad av våra barns hälsa.

Läkarförbundet önskar bland annat att e-cigaretter ska förbjudas i rökfria miljöer, att införa en åldersgrens på e-cigaretter samt att smaker som verkar lockande för barn skall förbjudas. Detta gäller all tobak, och man önskar att Folkhälsomyndigheten skall få möjlighet att förbjuda smakstillsatserna. Läkarförbundet ser positivt på dessa förslag, men saknar dock förslag om neutrala tobaksförpackingar.

Det föreslås även en tillståndsplikt för försäljning av tobak och en utvidgning av rökförbudet som skall omfatta alla områden runt sjukhus, och att det behövs diskussion angående hur långt från entréer rökförbudet skall sträcka sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons