Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Speciella antikroppar hjälper hivsmittade

Hivsmittade kan bli hjälpta av en speciell sorts antikropp som sänker hiv-nivåerna i kroppen. Trots att många patienter snabbt blev resistenta anser forskarna att behandlingen är ett sätt att öka immunförsvarets förmåga att angripa infektionen.
Annons

Vissa personer som smittats med hiv utvecklar med tiden antikroppar som blockerar flera olika varianter av viruset, skriver Dagens Medicin. Den här typen av neutraliserande antikroppar har också visat sig kunna minska virusnivåerna hos djur som bär på infektionen och till och med skydda friska individer mot infektion.

Forskare vid Rockefeller University har i en ny studie visat att behandlingen kan fungera även på människor. En enda infusion med en antikropp tryckte ner hiv-nivåerna i fyra veckor. Men tyvärr innebär inte detta att forskarna har hittat den ultimata hiv-behandlingen. Hos flera patienter dök det snabbt upp virus som var resistenta mot behandlingen. Forskarnas slutsats är därför att behandlingen bara kan ges i kombination med andra läkemedel i framtiden. Men de anser att de neutraliserande antikropparna har en fördel jämfört med den antivirala tablettbehandling som hivsmittade får – de verkar nämligen förbättra immunförsvarets förmåga att själv angripa infektionen, rapporterar Dagens Medicin. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons