Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde.

Ställ en fråga genom att klicka på ”Ställ fråga”. Välj det område som passar och skriv därefter din fråga i formuläret. Du kan också läsa redan besvarade frågor genom att klicka på den fråga du är intresserad av i listan nedan, eller söka efter besvarade frågor.

Blygdläpp

Jag är 20 år och har ett problem. Det är så här att min ena blygdläpp (inre) är större än den andra och den gör ont. Vissa dagar känns den kall och svullen. Ibland känns det som om det är dött kött som hänger där i onödan. Jag har inte kunna ha bara trosor på mig jag måste använda trosskydd annars skaver det mot blygdläppen som "hänger utanför" är detta normalt och vad kan man göra?
Avatar Lena Marions
docent och överläkare på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset
2008-10-28 16:09

Svar

Blygdläpparna kan verkligen se otroligt olika ut hos olika kvinnor. De kan vara ojämna, stora eller små. Det är ovanligt att det finns medicinska skäl att åtgärda utseendet på blygdläpparna, de flesta varianter är alldeles normala. Jag föreslår att du kontaktar en barmorska på din ungdomsmottagning som har sett många olika varianter och som kan förklara för dig vad som är normalt.

Hälsningar
Lena Marions, docent och överläkare