Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärnans immunsystem aktiverat vid schizofreni

Annons

Personer som nyligen insjuknat i schizofreni har förhöjda nivåer av inflammatoriska ämnen i ryggmärgsvätskan. Det visar en studie från Karolinska institutet. Det är en grupp svenska forskare som har undersökt ryggmärgsvätskan från patienter som nyss insjuknat i schizofreni och jämfört med en kontrollgrupp med friska försökspersoner. Och det forskarna kommit fram till är att personerna med schizofreni hade förhöjda nivåer av interleukin-1beta, en signalsubstans som frisätts vid inflammation, i ryggmärgsvätskan. Bland kontrollpersonerna var nivåerna knappt mätbara.
– Det tyder på att hjärnans immunsystem är aktiverat vid schizofreni. Det återstår nu att se om det finns en bakomliggande infektion eller om aktiveringen av immunsystemet uppstår på ett annat sätt, säger Göran Engberg, professor vid Karolinska institutet i Solna, som lett studien.&nbsp

Den vanligaste, mest dominerande, hypotesen kring schizofreni är att hjärnans dopaminsystem är överaktiverat. Och det stämmer även överens med det nya fyndet, då interleukin-1beta visat sig rubba dopaminsystemet hos råttor på ett sätt som liknar schizofreni. Och forskarna bakom studien hoppas att de nya fynden ska kunna leda till att schizofreni i framtiden kan behandlas med läkemedel som påverkar immunsystemet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.