Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatism

Ny storsatsning ska ge bättre smärtbehandlingar

Långvarig smärta drabbar cirka 10-20 procent av befolkningen och är den näst vanligaste orsaken till långvariga sjukskrivningar. Efter en donation på 30 miljoner kronor ska forskare vid Karolinska Institutet nu söka efter effektivare behandling.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-03

Annons

Idag saknas till stor del effektiv behandling mot långvarig smärta, till exempel från muskler eller ryggen. I dessa fall är det vanligt att smärtsignalerna förstärks av nervsystemet och hjärnan, vilket forskarna menar skapar ett smärtminne. Minnet innebär att smärtan kan kvarstå även när kroppsdelen tillfrisknat och inte längre sänder ut smärtsignaler. Ny forskning ska studera dessa mekanismer närmare i hopp om att identifiera nya angreppssätt i behandling av långvarig smärta. Forskarna har redan tidigare visat att vissa inflammatoriska substanser spelar en nyckelroll vid uppkomsten av smärta vid ledgångsreumatism, artros och fibromyalgi och planerar att undersöka om blockering av en sådan substans kan vara en effektiv behandling mot smärtsjukdomen fibromyalgi.

I ett samarbete mellan smärtforskare på Karolinska Institutet startar nu ett tre år långt forskningsprojekt om långvarig smärta. Satsningen möjliggörs av en donation på 30 miljoner kronor från familjen Leif Lundblad.

– Ett av problemen är bristande kunskap inom vården kring smärtmekanismer vilket försämrar förmåga att välja behandlingar som fungerar. Här är det viktigt att forskningen kommer med tydliga besked, vilket vi nu får bättre förutsättningar att göra, säger Eva Kosek, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap och överläkare på Stockholm Spine Center, som är en av dem som kommer leda projektet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons