Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

sjögrenssyndrom

Hej! jag är en kvinna på 40 år som nyligen fick veta att jag med all sanorlighet har få sjögrens, det är bara ögonundersökningen som inte är gjord ännu, men ra provet var positivt och jag hade även dåligt med saliv produktion jag har haft mycket värk i vänster handled och fingrar som jag också opererat 4 ggr, och även värk i hela ryggen, skulle vilja veta mer om sjukdomen och vad mera man ev. kan råka ut för.
Avatar Esbjörn Larsson
överläkare, Reumatologkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna
2005-05-15 20:48

Svar

Tack för frågan
Primärt Sjögrens syndrom innebär en inflammation i körtlar och framförallt i spott och tårkörtlar vilket ger ögontorrhet och muntorrhet. Detta är de vanligaste symtomen. Några patienter har dessutom ledsmärta och någon gång ledsvullnad. Andra kan få ökad risk för magkatarr och påverkan på körtlar i mag-tarmkanal. Några få kan få en hög titer med antikroppar i blodet som kan leda till trögflytande blod. Det finns dessutom en sekundär form till andra reumatiska sjukdomar som t.ex ledgångsreumatism som i kanske 10% kompliceras av muntorrhet och ögontorrhet. Behandling av Sjögrens syndrom innebär tårersättningsväska och saliversättning , ibland kan sockerfritt tuggummi vara bra. Det är naturligtvis bra att kunna mkt. om sin sjukdom men man skall inte förvänta sig alla komplikationer och för de flesta innebär Sjögrens syndrom enbart ögon och muntorrhet vilket kan var mycket besvärligt.

Med vänlig hälsning Esbjörn Larsson reumatolog.