Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Bindvävsinflammation och Borrelia?

Jag har under hösten haft ont i leden där man viker foten när man går och haft en svullnad en kortare tid och sedan en rodnad på ovansidan foten. Jag är en kvinna på 59 år och har kronisk bindvävsinflammation - (Sjögrens det sista budet även om jag inte har så uttalade symtom när det gäller torra ögon och slemhinnor). Dessutom har min trötthet varit mer extrem än vanligt - håglös och nästan apatisk. Jag begärde att få ett borreliatest eftersom jag haft borrelia tidigare och tyckte mig känna igen känslan och jag brukar inte få rodnad vid lederna när jag har ont annars. Hela smalbenet ändrade färg vid förra tillfället. Läkaren trodde inte jag hade borrelia men ställde upp på ett test. Sedan ringde han och sa att jag hade antikroppar men att man inte kunde vara säker på om det var genomgången borrelia eller aktiv borrelia. Nu fick jag penicillin (Doxyferm) så jag kunde vara säker på att det inte var borrelia om jag hade fortsatt ont. Jag tycker mig ha fått lite mer energi efter en nästan genomgången kur - inte denna apatiska trötthet och foten känns något bättre även om rodnaden inte är helt borta. Jag tycker det är lite läskigt med denna kombination av sjukdomar där symptomen liknar varandra och det är svårt att veta vilket som är vad. Hur länge finns antikroppar kvar i blodet efter genomgången borrelia? Kan det finnas antikroppar kvar efter behandlad borrelia efter flera år? Nu går ju tydligen också åsikterna isär om huruvida det kan garanteras att borrelian är borta efter en penicillinkur. Hur ska jag känna mig säker på att jag är fri från borrelian om nu symtomen från bindvävsinflammationen förvärras?Har i alla fall precis flyttat och kommit ifrån "borrelianästet", så risken för att drabbas av nya fästingar är inte så stor.
Avatar Esbjörn Larsson
överläkare, Reumatologkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna
2007-12-03 21:35

Svar

Tack för frågan.
Borrelia är en infektion som kan ge en mängd symtom och
finnas i kroppen länge. Första symtom brukar vara en rodnad som kommer inom några veckor kring platsen för fästingbettet. Detta utslag försvinner efter en tid och för de flesta händer inget mer.

För andra kan infektionen fortsätta och leder, nervsystem hud kan drabbas t.ex. Om man däremot behandlar det första utslaget så botas sannolikt infektionen för gott, har man kommit till senare stadier och behandlar med doxyferm försvinner borrelian i de flesta fall.

Antikroppar mot borrelia finns kvar lång tid, flera år. Vid akut infektion kan man hitta en speciell antikropp "IgM" som sedan försvinner och en minnesantikropp av typ "IgG" finns sedan kvar. Det du undrar om man kan vara säker på att borrelian är utläkt så är det inte så lätt att vara säker på detta tyvärr. Det faktum att du kände dig bättre efter behandlingen är dock positivt och talar för att behandlingen har varit framgångsrik.

Med vänlig hälsning,

Esbjörn
Överläkare, Reumatolog