Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

ang. hög sänka

Jag har varit diagnoserad med Bechterews sedan 2003. Jag har varit rätt symtomfri de senaste åren, motionerar regelbundet och äter hälsosamt. På sistone har det varit mycket stress pga svår cancer och dödsfall i familjen samt hektiskt på jobbet så på sistone så har jag känt mig väldigt stel i ryggen samt haft lite ont i lederna. Var på en årlig kontroll hos min rematolog och hade hög sänka. Kan det bero på att jag tog proverna när jag var förkyld eller beror det på min artrit? Jag ska ta om proverna så fort min förkylning har försvunnit och dessutom röntga ryggraden. Känner mig dock helt plötsligt jättenervös över varför sänkan var så hög. Men om ens sänka höjs när man är förkyld så tror jag att det beror på det så det vore jättesnällt om du kan förklara vad hög sänka innebär etc.
Avatar Johan Frostegård
professor, överläkare och specialist i reumatologi och internmedicin, Inst för Medicin, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge
2009-03-18 12:58

Svar

Sänka är ett ganska ospecifikt mått på inflammation, som fortfarande har en plats i diagnostiken även om den inte används lika ofta som förr. En förhöjd sänka beror oftast på inflammation i kroppen, men kan också bero på individuella variationer. T ex kan man få hög sänka av att man har höga nivåer av vanliga antikroppar, utan att man har så mycket inflammation. En rejäl förkylning kan göra att sänkan stiger, så du har rätt i att det är klokt att kontrollera om sänkan när du känner dig helt bra från denna förkylning.

Om du har stelhet i ryggen, speciellt på morgnarna och svullnad och värk i leder, så behöver en läkare med erfarenhet av att bedöma ledbesvär undersöka saken, men visst kan det vara så att det är din Bechterew som ger sig till känna. Då behöver man bedöma om det behövs kraftigare, antireumatisk medicinering.

Med vänlig hälsning

Johan Frostegård
specialist i reumatologi, professor