Tropiska sjukdomar snart ett minne blott?

Flera urgamla fruktade sjukdomar ser nu ut att kunna utrotas inom en snar framtid. Det handlar bland annat om sömnsjuka och elefantiasis, uppger Världshälsoorganisationen, WHO.

Tack vare de enligt WHO mest effektiva globala hälsoprogrammen någonsin har miljontals människor under det senaste decenniet kunnat räddas från funktionshinder och lidande. Det handlar om programmet mot så kallade försummade tropiska sjukdomar, som alltså borde byta namn eftersom de inte längre är försummade.

Läs också: Skydda dig mot sjukdomar på utlandssemestern

Stora framsteg efter beslut

Det var för tio år sedan som beslut fattades av politiska ledare, FN, filantroper, läkemedelsbolag och hjälporganisationer för att försöka stoppa tretton tropiska sjukdomar. Det handlar om exempelvis rabies, lepra, guineamask, hakmask, flodblindhet, snäckfeber, trakom och yaws vilka orsakat mycket lidande, men samtidigt inte fått lika mycket uppmärksamhet som till exempel hiv eller malaria. Sedan projektet startade har sjukdomarna minskat avsevärt.

Fortfarande stora utmaningar

Samtidigt hotas framgångarna av att 2,5 miljarder människor fortfarande saknar toalett och av att vissa insektsburna sjukdomar nu ökar snabbt som zika, dengue chikungunya och chagas.
Det är inte heller längre främst de fattiga i Afrika som drabbas, utan slumboende i världens tjugo största ekonomier som USA.

Läs också: Dengufebern ökar bland svenska turister 

Publicerad den: 2017-04-19

Författare: 233452, redaktör

Källor: WHO
(http://www.who.int/neglected_diseases/en/)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (0 st)

Det finns inga kommentarer än. Bli den första att kommentera nyheten.