Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Framtida läkemedel kan stävja bulimi

Annons

En ny medicin mot bulimi kan vara på gång att utvecklas. Medicinen skulle kunna minska begäret efter onyttig mat som till exempel pizza, godis, läsk och choklader i mängder. Suget efter smakrik, men onyttig mat, kan i vissa fall bli så starkt hos bulimiker att det närmast liknar ett narkotikaberoende. Nu har en internationell forskargrupp gjort en studie på möss där de tittat på hur ett sådant beroende påverkar det så kallade CRF-systemet i hjärnan. CRF-systemet är kopplat till kroppens eget belöningssystem.
– Man har kunnat påvisa en mekanism som är gemensam för både narkotika och den här typen av hetsätnings- och svältcykler, som man kan se hos bland annat bulimiker, säger Johan Franck, chef för Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet i Solna.

Under ett par dagar simulerade forskarna det cykliska hetsätandet hos mössen genom att ge dem massor av god och chokladrik mat. Därefter ersattes maten av smaklösare mat i mindre mängder. Forskarna upptäckte att effekten på CRF-systemet, och därmed också hjärnans belöningssystem, var klart märkbar. Och redan i dag håller forskare på att utveckla mediciner som behandlar just CRF-systemet, men då med fokus på behandling av depression och alkohol- och narkotikaberoende. Men steget till att utveckla liknande mediciner som kan dämpa matberoendet är inte långt.
– Skulle det visa sig att det här håller så skulle man nog kunna se en prövning rätt så snart. Det handlar i stort sett om vilket intresse läkemedelsindustrin har av att utveckla den här typen av läkemedel, säger Johan Franck.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons