Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Tetris kan motverka posttraumatisk stress

Forskare har nu kunnat visa hur personer som råkat ut för en olycka fått minskade symtom av påträngande minnesbilder om de inom sex timmar efter olyckan har fått spela skärmspelet Tetris på akuten. Studien är genomförd av forskare vid Karolinska Institutet tillsammans med bland annat brittiska forskare vid Oxfords universitet och har publicerats i tidskriften Molecular Psychiatry.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-29

Annons

– Tetris är perfekt när det handlar om att försöka få folk att tänka på annat. Det kommer klossar i olika färger och former som man måste rotera och få att passa in med varandra. Det kräver mycket av ens visuella uppmärksamhet och kan hindra att starka bilder från en olycka blir minnen hos oss, säger Emily Holmes, professor i psykologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Läs också: Ecstasy kan lindra posttraumatisk stress

Tar bort påträngande minnen

Hon menar vidare att spelet ser ut att kunna ta bort den starka visuella aspekten påträngande minnen som kan leda till posttraumatisk stress.
Av de 70 försökspersoner som samtliga varit med om motorolyckor ombads drygt hälften att spela Tetris, vilket de gjorde i ungefär 15-20 minuter mindre än 6 timmar efter olyckan. Därefter skrev samtliga patienter ner sina dagliga flashbacks, alltså då de upplevde att minerna kom tillbaka. De som hade fått spela Tetris rapporterade färre sådana här minnen.

Annons
Annons

Vill göra test i större skala

Forskarna bakom studien har nu som mål att testa det här i större skala och även följa upp hur det ser ut för patienterna på lång sikt.
– Det här är ett bra ett exempel på hur vi utnyttjar den kunskapen vi har om minneslagring i hjärnan i kliniska sammanhang. En stor vinst är också att patienter kan spela spelet under alla tidsluckor som kan uppstå på en akutmottagning, säger Emily Holmes.

Läs också: Trauman kan ge barn diabetes

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons