Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Ny studie kopplar IBS till psykisk ohälsa

Enligt en ny australiensk studie, ser man nu en koppling mellan mag- och tarmproblem och ångest och depression.
Annons

Forskare vid University of Newcastle i Australien kan nu rapportera att de har hittat en direktkoppling mellan mage och hjärna. Tidigare forskning har visat att många med mag- och tarmproblem är benägna att drabbas av psykisk ohälsa som ångest och depressioner, men nu har forskarna i Australien hittat en tvåvägs koppling vilket betyder att man också kan drabbas av mag- och tarmproblemer om man har ångest eller är deprimerad.

Studien som blev utförd av den australiensiska forskargruppen, följde 1 900 personer under ett år.  Under kontrollstudiens tid uppstod mag- och tarmproblemer först i magen i ett av tre fall, avlöst av psykiska problem. I en tredjedel av fallen såg man en reverserad ordning där de psykiska problemen kom först följt av mag- och tarmproblem.

Ett stort genombrott i förståelsen av IBS


I deras kontrollstudie som löpte under ett år uppstod mag- och tarmproblemen i två fall av tre först i magen, senare följt av psykiska problem. Men i en tredjedel av fallen var ordningen den omvända och de psykiska problemen föregick mag- och tarmproblemen. Forskningsledaren Nicholas Talley säger att fynden är ett stort genombrott i förståelsen av IBS.

Annons
Annons

 Vi kan ha inom räckhåll att inte bara mildra magproblem utan även ångest och depression som hänger ihop med magen, säger Talley i ett uttalande.

Forskningens resultater visar att de personer som led av psykiska problemer då studien startade hade en 30 procent större risk än andra att drabbas av mag- och tarmproblem som IBS och funktionell dyspepsi. För personerna med IBS var det tvärtom; en ökad risk att drabbas av psykiska problem.

Orsaken bakom studiens fynd tror forskarna beror på at mage- och tarmbakterierna mikrobiomet kan skadas av antibiotikakurer mot IBS och på det sättet skapar en obalans.

Docenten Catharina Lavebratt på Karolinska Institutet, studerar kopplingen mellan tarmen och hjärnan, och tycker den australienska studien är intressant.

Annons
Annons

 Det här är en intressant studie. Normalt har man oftast tänkt sig att problemen först uppstår i magen men den här studien visar att kopplingen är dubbelriktad, säger hon.

Fysisk och psykisk hälsa hänger sammen

Ett aktiverad immunforsvar ses ofta i samband med inflammatoriska magproblem där ämnen kan tränga ut ur tarmen för att sedan föras upp till hjärnan via blodet. Sedan har man också en direkt koppling via det centrala nervsystemet samt stresshormonet kortisol.

 De nya forskningsresultat som nu kommer visar tydligt att det blir allt viktigare med ett helhetsperspektiv och att fysisk och psykisk hälsa hänger samman, säger Catharina Lavebratt.

Här kan du läsa den australiensiska studien.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.