Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Miljö viktig orsak till autism

Faktorer i miljön påverkar risken att utveckla autism lika mycket som genetiska.
Annons

Tidigare studier har visat att genetiska faktorer är de viktigaste för att förklara autism. Men för några år sedan kom en studie som gav miljömässiga faktorer en mycket större betydelse. Nu får den teorin starkare stöd i en stor studie, där svenska, brittiska och amerikanska forskare studerat cirka två miljoner barn födda i Sverige mellan 1982 och 2006.

Resultaten visar att risken att drabbas av autism beror till 50 procent på genetiska faktorer och därför också till 50 procent på miljömässiga faktorer. Av de miljömässiga faktorerna påverkade de som är unika för individen mest.

– Några faktorer som skulle kunna förklara autism är för tidig födsel, födelsekomplikationer och låg födelsevikt, medicineringar under graviditeten och infektioner hos mamman. Något som träffar det ena barnet men inte den andre och som kan ha en effekt, säger Sven Sandin, forskare vid Karolinska institutet och studiens huvudförfattare, till Dagens Nyheter/TT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons