Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Hotfulla patienter och anhöriga skapar rädsla inom vården

I en ny studie från Sahlgrenska akademin framkommer det att många sjuksköterskor upplever en rädsla långt efter en konfliktsituation på arbetet, samt att bli igenkända ute i samhället.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-11

Annons

Sjuksköterskor är en utsatt grupp för hot och våld, i jämförelse med andra yrkesgrupper. Det handlar om hotfulla situationer från patienter och anhöriga, specifikt inom traumasjukvården. Något som har synliggjorts genom en ny studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, där sjuksköterskor inom traumasjukvården har intervjuats.

Konsekvenserna av hoten

Studien visade på att konsekvenserna av hoten både var kort- och långsiktiga. Känslorna som många sjuksköterskor beskrev var rädsla och att känna sig förolämpad, stressad och osäker. Något som präglade dem både inom och utanför jobbet. Dessutom en oro av ansvar gentemot övriga patienter som vårdades på enheten.

– Ytterligare en konsekvens av hotfulla situationer var att sjuksköterskan ibland faktiskt omprioriterade sina omvårdnadshandlingar, för att på så sätt förebygga ytterligare hotfulla situationer, säger Anna Heikki, specialistsjuksköterska och forskare vid Sahlgrenska akademin.

Annons
Annons

Strategier för att motverka rädsla

Studien visar på bristen av kunskap och beredskap inom vården och på behovet av strategier för hur hot och våld kan undvikas. Bättre samarbete mellan professionerna kan vara ett sätt att skapa en tryggare arbetsmiljö. Även att sjuksköterskorna erbjuds bättre förutsättningar att hantera dessa situationer, bland annat genom utbildning och diskussionsforum.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons