Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dålig chef ger dig ont i ryggen

Värk i ryggen är en av de absolut vanligaste orsakerna till att personal stannar hemma från jobbet. Men det behöver inte vara tunga lyft som gör att du får ont. Det kan lika gärna vara att du känner dig pressad på jobbet.
Annons

En studie från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) visar, föga förvånande, att personer som har ett fysiskt ansträngande arbete med mycket tunga lyft oftare får ont i ryggen än andra. Men rapporten visar också att ryggvärken kan ha helt andra orsaker. Personer som upplever att de har ett pressande arbete eller känner att de inte har några möjligheter att påverka eller utveckla sig på sitt jobb får också ofta ont i ryggen.

Karin Harms-Ringdahl är fysioterapeut och ordförande för projektet. Hon menar att fokus länge har legat på att ryggproblem har med belastningar att göra. Nu kan chefer behöva tänka bredare än så.

– Det verkar ha stor betydelse för hälsan hur man har det psykosocialt, säger Karin Harms-Ringdahl till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-10-10 17:11 (10 år sen)

    Jag märkte stor skillnad efter att ha bytt arbetsplats. När jag arbetade på ett kontor med en chef som var oförutsögbar och med humörsvägningar fick jag mycket fysiska krämpor; ont i höger ben (!) blev gråtmild och känslig.När jag bytte kontor försvann alla symptom!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.