Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Akutmottagning för våldtagna börjar ta emot män

Män som blivit våldtagna mår ofta mycket sämre än kvinnor. För första gången kommer i höst en akutmottagning för våldtagna att börja ta emot även pojkar och män, rapporterar Sveriges Radio.
Annons

På akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm finns specialutbildad personal redo att ta emot våldtagna kvinnor dygnet runt. Från oktober kan även våldtagna män och pojkar söka sig till mottagningen.

Våldtäkt mot män vanligare än man tror

 – I befolkningsstudier har man sett att våldtäkt mot män är oerhört mycket vanligare än man tror, för den allmänna uppfattningen är ju att män inte kan våldtas. Man ser också i studier att hälsoeffekterna är större för våldtagna män, både när det gäller kroppslig hälsa och psykisk hälsa. Det är större risk för en våldtagen man att få posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett sådant väldigt tabu så det blir en sådan tystnad kring den man som är utsatt för våldtäkt, säger mottagningens överläkare Lotti Helström till Sveriges Radio.   

Annons
Annons

Varje år polisanmäls runt 370 våldtäkter på pojkar eller män, men mörkertalet tros vara stort. Samtidigt har en undersökning från RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, visat att det i många landsting råder en osäkerhet om vart män kan vända sig för att få akut hjälp vid en våldtäkt och om hur en undersökning går till.

– Det är en orättvisa att män inte får samma service när de är utsatta för våldtäkt. De mår ännu sämre än vad kvinnorna gör, och behöver ett bättre omhändertagande än de har fått, säger Lotti Helström. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons