Aktivt socialt liv kan bromsa Alzheimers

Ny forskning har visat att små enkla saker i vardagen skulle kunna bromsa utvecklingen av Alzheimers. Det handlar om Hälsosam diet, blodtryckskontroll, motion, intellektuell träning och ett aktivt socialt liv.

– Kan livsstilsförändringar förbättra livskvaliteten för äldre och kanske skjuta fram en diagnos finns det mycket att vinna, både för individen och samhället, säger Krister Håkansson, Linnéuniversitetet.

Under två års tid har forskare vid Linnéuniversitetet och Karolinska institutet följt en grupp med äldre människor i riskzonen för att drabbad av Alzheimers. De undersökte bland annat hur en kombination av hälsosam diet, blodtryckskontroll, motion, intellektuell träning och ett aktivt socialt liv skulle kunna bromsa utvecklingen av sjukdomen.

Livstilsförändringar gav reslutat 

En del av gruppen testpersonerna fick hjälp att genomföra en ordentlig livsstilsförändring medan en annan grupp fick regelbunden rådgivning men inte mer än så.

Det som framkom var att exempelvis att det inom båda grupperna fanns stora individuella skillnader i hur mycket deras kognitiva förmåga påverkades under de två åren som försöket pågick.

Läs också: Alzheimers kan överföras mellan människor 

Viktigt att läkare agerar 

För första gången har en studie visat att en kombination av åtgärder för äldre i riskzonen kan förbättra deras hälsa och kognitiva förmåga. Nu är det viktigt att läkare blir medvetna resultaten börja diskutera livsstil med sina patienter.

– Man får sig en tankeställare själv, säger Krister Håkansson. Jag har börjat gå på gym, och numera dricker jag kaffe också, det gjorde jag inte förut. Och ur den här aspekten är det även bra att dricka rött vin till maten några gånger i veckan, säger han.

Publicerad den: 2017-03-17

Författare: Lovisa Dahlström, redaktör

Källor: Forskning.se
(http://www.forskning.se/2017/03/17/forandrad-livsstil-kan-bromsa-alzheimers/)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (0 st)

Det finns inga kommentarer än. Bli den första att kommentera nyheten.