Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Känner ett lätt tryck över bröstet.

Hej, jag känner ett ständigt lätt "tryck" över min bröstkorg. För cirka 2 år sedan drabbades jag av en ganska rejäl panikångest-attack. Sen dess har jag haft en liten fördröjning i huvudet. Ingenting som påverkar min vardag något nämnvärt i varje fall. Men sedan 2 månader tillbaka har jag upplevt att jag fått ett tryck över min bröstkorg, vilket i sin tur resulterar i att jag behöver dra djupa andetag för att det skall lätta. Jag har på något vis vant mig vid det, men ville ändå gå till husläkarna. De tog blodprover, kollade blodtryck samt lyssnade på lungor & hjärta. De kunde inte finna någonting.. Så jag antar att det kan vara ångestrelaterat. Finns det hjälp för detta? Känner att jag inte ska behöva gå runt med detta om jag verkligen inte måste. Tacksam för svar!
Avatar Anders Clarberg
psykiater, neuropsykiater och arbetar konsultativt med Skåne som bas.
2011-09-02 15:39

Svar

Hej Patrik!

Nej, du ska verkligen inte behöva gå runt med panikångestattacker, som det ju låter som att du har. Du har ju varit hos din husläkare, och det verkar inte vara något fel i övrigt med dig. Man vet inte alltid varför panikångest kommer, men naturligtvis handlar det mycket om stress och krav i vardagen och ibland om ouppklarade intrapsykiska konflikter som på något sätt aktiverats av någon förändring i ens liv. Ofta hittar man ingen säker förklaring. Hjälp finns vanligen att få i form av psykoterapi. Vilken form som passar bäst i ditt fall bör en psykolog bedöma. Sannolikt kan det räcka med KBT. Antidepressiv behandling har vanligen god effekt också, och dosen behöver inte alltid vara så hög. Sedan kan man (särskilt i början av behandlingen) behöva något som snabbt kan ta bort panikångesten, men det bör i så fall bara vara något man tar till i nödfall och under en begränsad tid, i alla fall om man använder något läkemedel som är potentiellt beroendeframkallande. Du bör kunna få hjälp av din husläkare man kan naturligtvis också bli remitterad till en psykiater eller söka på självremiss till ditt lokala team. Hoppas du kommer tillrätta med problemet snart.

Med vänlig hälsning