Var femte psoriasispatient får otillräcklig behandling

Trots över tre månaders behandling hade nära en av fem patienter besvär av sin psoriasis, enligt en ny studie.

I en studie har forskare vid universitetet i Umeå och Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund undersökt hur väl systemisk behandling fungerar för patienter med psoriasis, och hur patienternas livskvalitet ser ut.

– Resultatet visar att vi måste fortsätta utveckla läkemedlen. Allt för många patienter lider av att deras behandling inte ger tillräckligt bra effekt. Det har stor påverkan på dessa patienters livskvalitet, säger Marcus Schmitt-Egenolf, huvudförfattare till studien och forskare vid Umeå universitet.

Efter tre månaders behandling hade 18 procent av alla patienter kvarstående medelsvår till svår psoriasis. Dessa patienter var i högre grad unga personer, rökare och med högre BMI. I denna grupp hade också en högre andel psoriasisartrit, en variant av sjukdomen som sätter sig i lederna.

– Effekten av dagens biologiska läkemedel är inte tillfredsställande för alla patienter. Läkemedlen måste användas på ett mer optimalt sätt. Dessutom behövs en vidareutveckling av läkemedlen, säger Marcus Schmitt-Egenolf.

Tror du ändå, trots studiens resultat, att det är biologiska läkemedel som är framtiden för psoriasisbehandling?

– De senaste femton åren har det hänt mycket inom de biologiska läkemedlen, säger Marcus Schmitt-Egenolf. Ingen kan se in i framtiden, men det vi förväntar oss är nog biologiska läkemedel i första hand.

Publicerad den: 2017-02-08

Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor

Källor: Läkemedelsvärlden
(http://www.lakemedelsvarlden.se/en-av-fem-med-psoriasis-far-otillracklig-behandling/)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (8 st)

  • Stefan 2017-02-10 18:54:00
Nu syftade jag framför allt på kost och träning, i synnerhet träning som gett mycket bättre effekt på ledbesvären än någon av de mediciner jag provat. De mediciner jag tar idag, tar jag enbart för att lindra hudbesvären. Jag var redan, tack vare träningen, bra i lederna när jag började ta mediciner. Jag tar Metoject pen en gång/vecka och smörjer med Daivobet gel och den gelen funkar ganska bra, men botar inte. Tycker dock det är värt att använda det för att slippa se ut som en världskarta. I brist på annat så tager man vad man haver. Det bästa hade såklart varit att ta en medicin som botade en och den var det bra, men det ligger nog långt in i framtiden. Sol hjälper också väldigt bra på mig. Tror bara det är ca 10 % som blir sämre av sol.
  • Håkan Milld 2017-02-09 18:20:39
Stefan; Det har jag redan varit inne på, salvor/ krämer men det hjälper bara kosmetiskt och inget annat.
Sedan blir somliga något bättre av sol andra sämre ! Finns ju så många olika varienter av psoriasis.
  • Stefan 2017-02-09 16:44:57
Psoriasis lär inte prioriteras lika högt som t.ex. cancer av begripliga skäl. Dessutom är autoimmuna sjukdomar extra svåra att finna botemedel för, om jag nu minns rätt. Dock kan man göra en hel del själv för att mildra symptomen.
  • Håkan Milld 2017-02-09 16:23:34
Fortfarande drabbar psoriasis rökare som icke rökare , normalviktiga som överviktiga . Men självklart blir påverkas man värre om man är överviktig och drabbats av artrit.
Det jag tycker är märkligt är att man ännu inte funnit orsaken till psoriasis och därmed också kunnat ta fram ett botemedel. Kanske är det så att man inte prioriterar denna forskning särskilt högt då den inte är en dödlig sjukdom ?
  • Stefan 2017-02-09 15:28:15
Det finns forskning som visar att rökning har negativ inverkan på psoriasis. http://www.psoriasisforbundet.se/mabra/halsa-livsstil/tobak-/tobak-och-psoriasis/

Sen är det såklart att ju sämre allmäntillstånd man har desto större effekt får sjukdomar på en, oavsett sjukdom. Dock påverkas man negativt av övervikt om man har psoriasis artrit, ju tyngre man är desto jobbigare blir det för lederna.

Själv har jag haft minimala ledbesvär de senaste 14 åren pga. att jag tränar. Innan dess var lederna konstant svullna och ömma.
Visa fler