Frågor och svar om psoriasis 2014

Psoriasis är en kronisk sjukdom, men bara för att den inte går att bota finns det inget som säger att man inte kan känna hög livskvalitet ändå. Idag finns flera bra behandlingar som lindrar besvären.

- Vanligast är att man behandlar sjukdomen utvärtes med krämer. Ibland kan man lägga till ljusbehandling när krämerna inte har tillräcklig effekt. Har man svårare psoriasis kan det också bli aktuellt med tablettbehandling eller sprutor, säger Albert Duvetorp, hudläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Ett par procent av befolkningen lider av psoriasis. Varför vissa drabbas och andra inte är fortfarande inte klarlagt, men man vet att arvet spelar stor roll. Men man kan själv minska risken för att drabbas av psoriasis genom att bland annat undvika övervikt, rökning, för mycket alkohol och stress.

Vill du läsa hela intervjun med Albert Duvetorp? Klicka här.

Albert Duvetorp passade också på att svara på läsarfrågor på internationella psoriasisdagen den 29 oktober. Här nedan kan du läsa alla frågor och svar.

Chattens besvarade frågor

Graviditet

Gäst51776 frågar: Hej! Jag är inte gravid i dagsläget men jag har planer på att bli det inom kort. Har tidigare smörjt mig med Daivobet då min hudläkare sagt att det är OK under en graviditet. Men efter tre missfall inom ett år har jag nu slutat helt med Daivobet och smörjer mig bara med Canoderm. Jag har tre barn sedan tidigare och de blev till under en period då jag inte behandlade min psoriasis med annat än just mjukgörande. Kan missfallen ha haft något samband med Daivobeten? Vad kan jag smörja mig med innan och under graviditet? Som det är nu klöser jag ju sönder mig.

Albert Duvetorp svarar: Hej! Jag bedömer att dina missfall sannolikt inte har samband med Daivobet. Daivobet innehåller kalcipotriol som är ofarligt att använda under graviditet samt betametson (kortison) där fosterpåverkan vid begränsad användning i huden också kan anses ofarlig. Jag tycker din hudläkares bedömning verkar rimlig. Det låter ju inte bra att du "klöser sönder dig". Lycka till!

mediciner

Gäst66633 frågar: Vad finns det för olika mediciner mot psoriasis, mer än bara hudsalva och ljusterapi? Min sambo har väldigt mycket psoriasis, i stort sett över hela kroppen (men inte i ansiktet, på fötterna, händerna och inte heller på hela ryggen).
Han använder enbart salva men han får ju hålla på och smörja in sig titt som tätt, och badar oftast en gång om dagen.
Det går ju inte bota sägs det ju, men har hört att det ska finnas något i sprutväg och även i tablettform. Vad har han för möjligheter?

Albert Duvetorp svarar: Det finns många olika typer av behandlingar. Man bör sträva efter att individualisera behandlingen så att det passar den enskilda patienten. Detta är en diskussion man bör ha med sin behandlande läkare. Om man inte svarar på krämer/ljus så finns som du säger tabletter och sprutor. Det vanligaste preparatet i Sverige är methotrexate som man ger en gång per vecka. Det finns en del potentiella biverkningar med methotrexate och det passar inte alla...

kortison salvor

Gäst66904 frågar: Jag har fått mycket hudbristningar av kortisonsalvorna, på armar, ben, knän, rygg och rumpa, i närheten av där jag smort in mig. För min del har salvorna förstört mig mer än hjälpt mig. Jag kommer få leva med jättemycket hudbristningar hela livet plus psoriasis. Smörjer jag med kortison får jag bölder i ansiktet efter ett par timmar. Vad ska jag behandla min psoriasis med eftersom jag inte verkar tåla kortison? Hjälp mig gärna med tips på något annat för mig som inte kan använda kortison. Är en man på 30 år, vältränad och pigg i övrigt.

Albert Duvetorp svarar: Det finns "D-vitaminkrämer", äldre "tjärbaserade krämer" samt tacrolimus/protopic om man vill undvika kortison. Protopic kan till exempel användas i ansiktet och på psoriasis i böjveck. Min erfarenhet är dock att de allra flesta tål kortisonkrämer väl. Hudbristningar på grund av kortisonkrämer är mycket ovanligt - det kan finnas andra orsaker. Diskutera med din hudläkare kring vilka alternativ som skulle passa
dig. Ni får prova er fram. Lycka till.

Går det att skilja psoriasis från eksem eller seborroisk dermatit?

Gäst42201 frågar: Hej! Min 14-årige son har atopisk dermatit. På senare år har han fått allt större problem med hårbotten. När det är som värst får han små förhårdnade vita bulor i hårbotten. Men framförallt är det ett mera allmänt utbrett fjällande, vilket är mindre roligt för en tonåring. Det kliar en del och kan då blöda. Vi använder både Fungoral och kortisonlösning, bägge två gånger per vecka. Ungefär en gång i månaden använder vi salicylsyrevaselin över natt och "omstart" då vi upplever att behandlingen får bättre effekt om fjällen avlägsnas. Eftersom han också är glutenintolerant har jag börjat fundera på om det verkligen är eksem eller om det kan vara psoriasis. Hans naglar är nämligen också buckliga/gropiga och det kan växa förhårdnader under främre nagelkanten, som liksom lyfter nageln och orsakar sprickor som smärtar. Finns det någon anledning att utreda eller är behandlingen ändå densamma oavsett psoriasis/eksem? Tack!

Albert Duvetorp svarar: Teoretiskt sett så skulle en "eksembehandling" kunna förbättra en psoriasis. Men behandlingen skiljer sig framför allt om man inte riktigt blir bra. Psoriasis är en klinisk diagnos (finns inga hud- eller blodprover som kan bekräfta diagnosen). Om din son har psoriasis så tycker jag att det är bra att han får rätt diagnos. Ibland är det svårt och då behövs erfarna ögon.

Protopic salva

Gäst57509 frågar: Har blivit ordinerad Protopic salva mot invers psoriasis (i underlivet). Kan man använda den på andra ställen på kroppen, som till exempel under armarna, där jag ibland blir alldeles röd?

Albert Duvetorp svarar: I Protopic eller Tacrolimus är den aktiva substansen/molekylen relativt sett stor och kan ha svårt att tränga ner i tjockare hud. Under armarna/armhålor kan det dock fungera bra. Även så i ansiktet (tunnare hud/porrik hud). Du kan alltid testa. Kombinera dock helst inte Protopic med sol om du kan undvika det.

Mat och psoriasis

Matilda N frågar: Hej! Är det inte hög tid att man seriöst tittar på förhållandet mellan magen/mat och hudsjukdomen? Letar ofta efter artiklar om detta men finner ingen konsensus. Finns det någon forskning på exempelvis gluten- och mjölkfri föda? Eller höga tillskott av omega3-fettsyror, eller höga halter D-vitamin? Mvh Matilda

Albert Duvetorp svarar: Att ha 100% koll på all forskning som bedrivs på psoriasis är omöjligt. Såvitt jag vet finns ingen känd koppling till gluten eller mjölk. Dock är D-vitamin en tänkbar behandling (finns studier - äldre). När det gäller Omega 3-fettsyror är jag mer osäker...

Min dotter på 8 år diagnos psoriasis

SkanorJennie frågar: Hej!

Min dotter fick diagnos för psoriasis för sex månader sedan då hon fått "torra" armbågar.
När jag upptäckte detta visste jag direkt vad detta var då min mormor har svår psoriasis och har haft sjukdomen sedan hon fyllde 30 år. Jag blev väldigt ledsen ( vilket jag inte visade min dotter men vet hur illa min mormor mår av detta). Vi smörjde in hennes armbågar och allt gick bort ganska snabbt.
Vad kan vi göra för att hålla detta borta? Varför fick hon detta nu? Finns det en chans att det inte kommer tillbaka?
Vet att stress och oro kan trigga igång sjukdomen och är orolig för puberteten som jag hoppas ska vara lätt men som oftast är en period av oro och just stress.

Tacksam för svar!

Orolig mamma
Jennie
Albert Duvetorp svarar: Hej Jennie! Jag gissar att det är minnet av din mormors svåra sjukdom som gör dig orolig. Oftast/vanligast är att psoriasissjukdomen är lindrig. Om man drabbas av svår sjukdom så finns numera bättre behandling än din mormor sannolikt hade tillgång till. Hoppas detta kan vara till lite tröst. Sjukdomen är kronisk och benägenheten att få tillbaka hudutslagen kommer din dotter bära med sig genom livet. Hon måste bara få verktyg till att kunna hantera det...

PPP

beareates frågar: Hej!
Jag har PPP (Pustulosis Palmo Plantaris, vilket är latin och betyder blåsor på handflator och fotsulor). Enligt vad jag har hört ska denna sjukdom vara släkt med psoriasis. Stämmer det? Hur ska jag behandla blåsorna? När en ny blåsa uppträder är det ömt på det stället. Efter en dag eller så övergår blåsan till att bli brun, och ömheten försvinner.

Albert Duvetorp svarar: PPP är besläktat med psoriasis. Det är lite omtvistat om det är en egen sjukdom eller en typ av psoriasis. I praktiken har det ofta lite betydelse. Om man röker bör man gärna försöka sluta. Annars brukar PPP ofta behandlas med plattor och extrastark kortison i första hand.

Nagelpsoriasis

Gäst84928 frågar: Hejsan!
Jag undrar vad det finns för behandlingar mot nagelpsoriasis? Min sambo lider av detta både psykiskt och fysiskt. Jag upplever inte att han blir tagen på allvar när han söker hjälp.

Albert Duvetorp svarar: Nagelpsoriasis är svårbehandlat. Det finns många olika tänkbara preparat/metoder men resultaten är oftast inte strålande. Nyligen kom en liten italiensk studie på ämnet där man föreslår behandling med en kräm som heter Protopic. Jag har haft några patienter som svarat mycket bra på den krämen. Kanske något att prova?

Kostråd vid psoriasis

Gäst56603 frågar: Hej! Jag har haft psoriasis i cirka 30 år. Sedan cirka 10 år har jag även problem med värk i eller runt leder. Jag behandlas nu med metotrexat (sedan 2,5 år) och det har haft god effekt både mot värk, stelhet och hudutslag. Nackdelen är att jag mår illa av tabletterna och tror att de påverkar mig negativt på fler sätt. När jag försöker trappa ner från 8 till 6 tabletter i veckan för att minska biverkningarna kommer värken och utslagen snart smygande igen. Jag behöver även ta Orudis dagligen för att slippa värk och stelhet. Den tabletten är ju inte heller den snällaste mot magen. Vad brukar du ge för kostråd till dina patienter med psoriasis? Vad ska man undvika att äta? Har du något tips på hur man kan äta eller inte för att må mindre illa av tabletterna? Jag blir inte klok på hur jag ska äta för att må så bra som möjligt! Funderar även på om jag ska våga prova att fasta enligt 5:2 trots min sjukdom och behandling med metotrexat. Tacksam för svar! /Maria

Albert Duvetorp svarar: Hej Maria! Om du inte diskuterat byte till sprutor med din behandlande läkare tidigare så kanske du kan väcka frågan nu. Methotrexate i sprutform innebär ofta minskade besvär i form av illamående på grund av jämnare koncentration av läkemedlet i blodet. Sprutor kan kännas läskiga men i ditt fall så är det nog värt att prova.

hårbotten

Gäst87959 frågar: Hej!
Hur behandlar man bäst psoriasis i hårbotten?

Albert Duvetorp svarar: Daivobetgel 1 gång om dagen i 4 veckor (skaka flaskan) alternativt avfjällning och stark kortison.

Kan man ha flera typer av psoriasis på en gång?

Gäst41377 frågar: Hej! Jag har haft psoriasis sedan jag var cirka 6 år. Då var det plackpsoriasis, med fjällande fläckar på ett knä och båda armbågarna. Dessa försvann sedan efter många år av enträget smörjande, så de senaste fem åren har jag bara haft psoriasis i hårbotten. Nu har jag dock fått ett återfall verkar det som, då jag har fått små röda utslag lite här och var på bålen. Detta verkar vara guttat psoriasis, vilket jag inte har haft förut. Sedan har jag även några större, väl avgränsade fläckar i ansiktet som jag tror kommer utvecklas till plackpsoriasis. Är det vanligt att man har flera sorters psoriasis på samma gång eller att man kanske först har en sort och att man sedan får en annan?

Albert Duvetorp svarar: Det som du beskriver är inte ovanligt. Guttat psoriasis är ibland kopplat till att man har streptokocker (halsflussbakterier) i svalget. Det kan vara värt att ta en svalgodling när man plötsligt får sådana besvär.

psorias på fötter och i ett öra

Gäst96255 frågar: Kan psoriasis också sätta sig som värk i leder?

Albert Duvetorp svarar: Ja. 10-30% drabbas av psoriasisartrit.

Psoriasis med trombocytopeni

Mia frågar: Hej Albert!

Min sambo lider av psoriasis. Han har förändringar på benen och armbågarna. Ett par gånger när han var liten (sista gången i yngre tonåren) blev han inlagd på grund av trombocytopeni. Han har sedan dess inte haft större problem än petekier, speciellt vid varmt väder. I helgen var han ute och jobbade mycket och stod upp länge i kombination med lite sömn. När han kom hem var ytan på hans psoriasis-plack täckt med klistrigt blod som läckt ut "genom" placken. Frågan är: Bör man bli orolig över detta? Jag förstår att frågan ligger lite emellan hematologi och dermatologi, men jag vill ändå ta tillfället i akt och hoppas på svar. Med vänlig hälsning, Mia - läkarstudent

Albert Duvetorp svarar: Vid en obehandlad psoriasis kan vid skrapning auspitz-fenomen uppstå. Det är småblödningar i psoriasisplaque. Kan det vara detta som inträffat?

Får aldrig sova på grund av värk

Gäst96227 frågar: Hej! Jag är en kvinna som haft psoriasis sedan 30 år tillbaka. Jag har utslag över hela kroppen; under naglarna, i håret, i öronen, i ljumskarna och jag har också ont i leder och muskler. Lederna och musklerna börjar nu att plåga mig mer och mer. Jag kan inte sova mer än ett par timmar i taget eftersom jag har sådan värk i nacke och axlar. Förra vintern hade jag mest ont i mina knän och i perioder kunde jag knappt gå. Har ändå inte varit sjukskriven på 30 år för detta. Äter Pronaxen och Omeprazol varje dag sedan två år tillbaka. Magen tar stryk, men jag känner inte att min läkare på reumatologen tar mig på allvar och värktabletter hjälper inte längre. Vad ska jag göra? Det går inte att leva ett normalt liv när man aldrig sover en hel natt. Från en som alltid är trött

Albert Duvetorp svarar: Om du som du beskriver har utslag över hela kroppen och svår värk på grund av psoriasis så kanske din nuvarande behandling är otillräcklig. Det är viktigt med förtroende mellan läkare och patient. Om detta inte finns kanske du kan be att få byta doktor?

Kan psoriasis försvinna för gott?

Gäst75696 frågar: Jag har haft utvärtes psoriasis i cirka tjugo år. Den har varierat och under vissa perioder (efter ljusbehandlingen) hållit sig borta upp till ett år. Kan psoriasis försvinna helt?

Albert Duvetorp svarar: Nej. Men under perioder kan man vara helt besvärsfri.

Immunförsvar

Gäst78972 frågar: Hej! Jag undrar om man kan ge någon tilläggsmedicin som höjer immunförsvaret i samband med skov av psoriasis, då allt annat har prövats och inte fungerat, till och med ljusterapi och olika mediciner samt salvor.

Mvh Monika/undersköterska

Albert Duvetorp svarar: Ofta ger man medicin som snarare "dämpar/sänker" immunförsvaret än "höjer". Sätt upp ett behandlingsmål med din läkare och utvärdera de behandlingar som ni prövar. På så sätt kommer du till slut hamna rätt!

??

Gäst40858 frågar: Har psoriasis någon koppling till hjärt- och kärlsjukdomar?
Hur är det med psoriasis och alkohol?
Tacksam för svar!

Albert Duvetorp svarar: Ja. Om man har måttlig till svår psoriasis så har man en ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar. Patienter med psoriasis konsumerar på gruppnivå mer alkohol och har mer problem med alkolism än övriga befolkningen. Alkohol har påverkan på immunförsvaret och kan indirekt kanske påverka psoriasis (göra den svårare).

Publicerad den: 20 oktober 2014