Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Pollenallergi

Frågor och svar om pollenallergi 2010

När pollensäsongen för björk är slut i södra Sverige kan det på liknande sätt komma björkpollen från norra Sverige som orsakar vissa problem. Onsdagen den 7 april svarade Gunnar Bylin, docent och specialist i allergisjukdomar, på besökarnas frågor om pollenallergi.

Annons

Gunnars svar från chatten om pollenallergi:

Bantar_kvinnan:  Har pollenallergi men undrar om det blir bättre av regnväder?

Gunnar Bylin: Hej! Ja, ett regnväder kan sänka halten av luftburna pollen och därmed ge en tillfällig minskning av exponeringen och därmed besvären vid pollenallergi. Men det finns också rapporter om att regn och åska givit upphov till höga halter av allergiframkallande partiklar, framför allt från gräs. Det fenomenet har observerats bl.a. i Australien och England, men i Norden verkar det inte uppstå vad vi kunnat se.

Annons
Annons

Polen:  Vad är grejen med allergi? Varför finns det? Finns det något bra med att ha en allergi?

Gunnar Bylin: En mycket bra fråga! Många har undrat över det, men något riktigt svar finns inte. Den vanliga uppfattningen är att något i utvecklingen gått snett, immunglobulin E som är bra för att bekämpa parasitinfektioner med, riktar sig nu mot fredliga ämnen som pollen. Men parasiter är inte vanliga hos oss idag så den positiva sidan idag är mycket svår att se.

Hessi:  Hejsan! Jag har redan börjat få kliande ögon. Har pollen redan börjat? I så fall verkar det ju som att jag är otroligt känslig. Innebär detta att jag kommer få ett helvete även detta år?

Annons
Annons

Gunnar Bylin: Al och hasselpollen finns redan lokalt i luften i södra Sverige - du kanske bor där? Det har även tillfälligt skett långvägs transport i lufthavet av dessa pollen upp mot mellersta Sverige har jag sett. Av de uttalanden som experter inom området gjort, från Naturhistoriska Riksmuseet bland annat, så ska årets trädpollensäsong bli ganska normal. Men även en sådan normal exponering kanske ger dig rejäla besvär? Kan du förstärka din medicinering på något sätt?

Gäst 25438:  Hej Gunnar. Kan det vara farligt med pollenallergi? Är nämligen orolig för min dotter som jag misstänker har björk- och gräsallergi. Vad är det värsta som kan hända?

Gunnar Bylin: Hej, nej farligt är det inte. Men besvärligt kan det förstås vara med pollenallergi. Nu finns dessbättre effektiv medicin som kan dämpa symtomen påtagligt. Det är väl klokt att ta reda på om din dotter verkligen har allergi mot björk och gräs och i så fall inleda lämplig behandling. Det värsta som kan hända är att pollenallergin ger starka symtom med nästäppa, störd sömn och trötthet. Ibland kan pollenallergin även ge astmabesvär.

Nikki:  Hej! Jag undrar vem som är berättigad till "allergisprutor".

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Gunnar Bylin: "Allergisprutor", eller allergenspecifik immunterapi för att använda facktermen, är indicerade som behandling när den konventionella behandlingen med allergitabletter, nässpray med kortison och kanske ögondroppar inte har tillfredsställande effekt. De är alltså avsedda för svårare typer av allergi. Behandlingen ges endast av specialister i allergisjukdomar, vilket är en komplikation eftersom de för närvarande är alldeles för få. Och endast finns i vissa större städer idag.

Gustav Lindh:  Jag har lidit av svår pollenallergi i 30 år. Provat antihistaminer, ögondroppar, nässprayer. 2003 såg jag ut som ett monster och fick utskrivet 16 beta pred 0,5mg i en vecka. Blev efter denna vecka allergifri ungefär lika länge. Sedan dess har jag experimenterat med ett lager betapred jag kommit över och funnit att en stående kur om 2 per dag april, maj , juni tar bort all allergi. Fantastiskt! Hur får jag denna kur godkänd av svenska läkarkåren då jag behöver nytt betapred recept?

Gunnar Bylin: Jag förstår av din beskrivning att du har en verkligt besvärlig pollenallergi. Och när den vanliga behandlingen inte räcker så är behandling med kortisontabletter 1-2 per dag (av den styrka du nämner) nästa steg i de riktlinjer vi arbetar efter. Men oftast brukar det räcka med att ta dessa tabletter under de dagar/ följd av några dagar då pollentrycket är som värst. Det är möjligt att du behöver ta dem dagligen men den samlade dosen blir då rätt hög och risken för biverkningar ökar vilket jag ser som lite oroande. Har du någon allergikunning läkare som du kunde diskutera just den frågan med? Dagsdosen som jag ser det OK, men behöver du ta den varje dag?

Trött:  Hej! Har inte varit pollenallergiker tidigare vad jag vet, men nu för två dagar sedan efter en förkylning blev jag helt otroligt trött. Ingen ork i kroppen och nästan så att jag kunde somna var som helst. Till och med promenader blev jobbiga. Kan det vara pollenallergisymptom eller något annat?

Gunnar Bylin: Min gissning är att det är sviter av förkylningen, eller något annat, som ger din trötthet. Om det varit pollenallergi så borde tröttheten varit förenad med ögon- och näsbesvär, rättare sagt föregången av dessa besvär. Och pollentalen är ännu låga vilket också talar mot att dina aktuella besvär skulle vara orsakade av pollen.

Lunna:  Är det skadligt att använda nässpray med cortison året runt? (För att lindra täppt näsa vintertid och pollenallergi sommartid.)

Gunnar Bylin: Nej, det är inte visat några skador av långvarig användning av nässpray med kortison. Självfallet bör man ändå eftersträva att använda lägsta effektiva dos och ibland, under bra perioder, testa att sätta ut sprayen helt.

Beetlejuice:  Jag har under flera år haft allergisymtom, röda utslag, klåda, kliande, rinnande ögon och snuva - jag blir väldigt täppt. Det konstiga är att symtomen kommer när det börjar bli vår - och när det börjar bli vinter. Allergologen kunde se att jag var allergisk mot något, men inte vad. Det hjälper med antihistamin. Som liten var jag allergisk mot kastanj med liknande symtom (min kastanjsamling slängdes). Var sedan symtomfri länge, men i vuxen ålder har det dykt upp igen. Kan det vara kastanj?

Gunnar Bylin: Nej, jag tror - om jag får gissa - inte att en allergi mot kastanj kan förklara dina besvär som kommer vår och höst. Nu finns det i och för sig möjlighet att i blodprov mäta allergiantikroppar mot kastanj, så du kan få ett svar på frågan. Men den allergiformen är mycket ovanlig.

humle:  Jag har diagnostiserad allergi mot björk, hassel, fyrgräs samt gråbo och andra korgblommiga växter. Fick en hyposensibiliseringskur någon gång i slutet på sjuttiotalet och tycker att jag varit hjälpt av den. Men de senaste åren tycker jag att allergin blivit värre igen, trots att jag äter medicin som zyrlex och liknande. Kan det vara idé att göra en ny hyposensibilisering?

Gunnar Bylin: Det kan kanske vara dags för en ny behandling med hyposensibilisering. Men min undran är om du redan provat en optimal behandling med bl.a kortisonspray och ögondroppar förutom Zyrlexterapin? Indikationen för hyposensibilisering är ju att denna typ av konventionell behandling inte givit tillräcklig effekt.

Aspen:  Hej Gunnar, ibland gör min allergi det tungt att andas och då använder jag en luftrörsvidgande medicin. Då blir det bättre, men borde inte det bara leda till att jag kan dra i mig ännu mer av de allergena ämnena och på så sätt förvärra läget?

Gunnar Bylin: Nej, jag tror att du även när det är tungt att andas behöver andas in ett visst antal liter luft per minut. Skillnaden är bara att då är det så mycket jobbigare att kunna uppehålla denna ventilation än när du tagit luftrörsvidgande medicin. Mitt förslag är att du fortsätter med medicinerandet, kanske med tillägg av en kortisonspray om andningsbesvären är dagliga, för att må bra.

Flora:  Jag undrar om det är vanligt att pollen blåser upp från södra Europa, där det blommar tidigare? Kan detta orsaka besvär, när vi fortfarande har vinter här?

Gunnar Bylin: Det förekommer då och då långdistanstransport av pollen från Europa upp till Sverige, vanligen då från länder norr om Alperna. Detta kan ge allergibesvär hos oss, men vanligen lättare besvär eftersom exponeringen brukar vara kortvarig. När pollensäsongen för björk är slut i södra Sverige kan det på liknande sätt komma björkpollen från norra Sverige som orsakar vissa problem.

JennyJ:  Jag har läst att man kan bli kvitt kattallergi genom att vaccinera sig under fler år. Finns det något liknande sätt att bli fri från pollenallergi?

Gunnar Bylin: Visst finns det en sådan möjlighet att behandla även sin pollenallergi. Det finns effektiv behandling av såväl lövträds-, gräs- som gråboallergi med hjälp av upprepade injektioner av allergenet ifråga. För just gräsallergi, men ännu inte för de andra pollenallergierna, har det även kommit ett alternativ i tablettform som verkar lovande.

Ninni SB:  Jag har nyss avslutat en behandling - gått igenom hyposensibilisering i drygt tre år, dvs fått sprutor med björkpollen. Ska jag ändå ta Aerius el nåt likande nu när pollensäsongen börjar?

Gunnar Bylin: Ja, jag tror att du bör vara rustad för att även nu använda viss allergimedicin. Den behandling du genomgått ger i vissa fall en så bra effekt att annan medicinering inte krävs, men vanligen behöver man även hyposensibiliseringen ta lite av den konventionella medicinen, åtminstone vid vissa tillfällen.

Gäst 94326:  Hej jag undrar om det hjälper att börja äta tabletter i förväg innan pollensäsongen drar igång och isåfall hur långt i förväg ska man börja äta?

Gunnar Bylin: Det kan vara en fördel att börja behandlingen 1 vecka innan pollensäsongen börjar, vissa rekommenderar tom 2 veckor. Men enligt min erfarenhet är vinsten med denna tidiga start begränsad, och många har också svårt att komma ihåg att börja så tidigt. De flesta börjar nog när de första symtomen märks, och allergimedicinens effekt kommer ju tämligen omgående.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.