Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sverige kritiseras för tillgången på specialistvård

Sverige gör inte tillräckligt för att hjälpa personer som lider av psykisk ohälsa. Det skriver OECD i en ny rapport som bland annat kritiserar tillgången på specialistvård.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-07-09

Annons

Flera medlemsländer i EU brister i vård av människor med psykisk ohälsa. Sverige är ett av de länder som enligt OECD måste förbättra sin psykiatriska vård.

– Det finns ett stort gap mellan vården som ges till personer som är riktigt allvarligt sjuka och till de som har lindrigare besvär som depression eller ångest. Det är tydligt att de senare får mindre vård än vad de skulle behöva. Där måste Sverige göra mer, säger Emily Hewlett på OECD:s hälsoenhet.

Kritiken från OECD kommer inte som en överraskning. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har tidigare bett OECD utreda psykisk ohälsa i arbetslivet. De problem rapporten tar upp, känner han igen.

Annons
Annons

– Det är rimlig kritik och stämmer med min egen analys. Vi är inte tillräckligt rustade när det gäller tillgänglighet till vård och gör ofta fel prioriteringar inom primärvården. Sverige och västvärlden har inte hängt med när psykisk ohälsa till stor del ersatt somatiska sjukdomar, säger han.

Sverige får däremot gott omdöme för sina satsningar på att hjälpa allvarligt sjuka och unga personer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-07-14 00:52 (10 år sen)

    Man har mycket dålig kunskap om vad psykisk ohälsa är, då är det omöjligt att kunna behandla patienterna på ett adekvat sätt.

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-11 08:49 (10 år sen)

    Nej, det görs inte tillräckligt i
    när det gäller psykisk ohälsa; det enda man gör är att sätta in olika mediciner. Mediciner som inte hjälper dessutom el i varje fall mycket lite!! Vet inte hur länge man ska vänta på att det ska hända något inom detta område...verkligen dåligt då det drabbar gela familjen!!

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-9 21:20 (10 år sen)

    Ja jag har då blivit så dåligt bemött så det är inte sant, under ett antal år ca 40 sådär, söker aldrig sån vård mer, nerver!!! Man tas inte på allvar, inte ens när jag kom till psykakuten med självmordstankar, blev hemskickad med kristeamet som tyckte jag skulle städa sen dagen efter..... VA!!! Tog månader ta sig sen, upp utan hjälp! herregud vart är vi på väg??? Åt pipsvängen skulle jag säga.... jag mår bra idag alla fall!

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-9 13:07 (10 år sen)

    Klart svenska utredningar går ej att lita på många tror säkert att anslagen ökat något eller vart fall ej minskat . FEL de drar ner hela tiden! Speciellt med den alliansstyrda politiken som innebär jobbar du inte är du stort sett värdelös och rättigheter försvinner osv.... okej fanns brister förut med fast neddragningarna ökar!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons