Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Varm choklad istället för sömnpiller till äldre

Kan en kopp varm choklad på kvällskvisten minska behovet av sömntabletter och lugnande medel hos äldre? Det ska man ta reda på i ett försök som just nu pågår på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. ”Jag har aldrig tagit särskilt mycket mediciner förr och vill gärna slippa för mycket piller”, säger Ingeborg, 86, till Folkbladet.
Annons

Personalen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping ville minska på medicinintaget för de äldre på den geriatriska akutvårdsavdelningen. När en dietist, en apotekare och en specialistsjuksköterska tillsammans började klura tog snart ett projekt form kring servering av varm choklad till de äldre. 

– Vi började bolla idéer, apotekarens målsättning är ju att i möjligaste mån minska medicinanvändningen och dietisten prioriterar energiintaget, då kom den här idén upp, berättar specialistsjuksköterskan Magdalena Jones till Folkbladet.

Många äldre är vana vid varm mjölk som recept mot sömnlöshet, samtidigt som studier visat att kakao leder till ökat välbefinnande. Med en klick grädde på toppen ska de gamla också få extra näring.

Annons
Annons

– Många äldre nattfastar, mellan sista måltiden på kvällen och den första på förmiddagen därpå kan det gå tolv timmar och undersökningar säger att 85 procent av alla över 85 år är undernärda, säger Magdalena Jones till tidningen.

De gamla får själva välja ifall de vill delta i försöket eller inte. Under våren ska en utvärdering göras för att se ifall pilleranvändningen gått ner bland de som fått varm choklad eller inte.

– Innan försöket har vi mätt hur många piller man delat ut under två vanliga veckor, sedan använder vi denna period som referens till vårt chokladförsök, säger Magdalena Jones.

Skulle du vilja ha varm choklad istället för sömnpiller? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-15 21:26 (9 år sen)

    Ja tack. Jag brukar ta lite kall mjölk, knäckebröd med Kalles kaviar på och brukar sova på det. Men varm choklad låter lockande. Ska pröva det om jag inte somnar. Har aldrig ätit sömntabletter.

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-23 21:35 (9 år sen)

    När jag låg på sjukhus efter en svår trafikolycka sov jag dåligt om nätterna. En underbar nattsköterskan gav mej varm choklad och jag somnade därefter. Detta har jag praktiserat sedan jag kom hen och det funkar bra, mjukt å gott!

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 22:01 (9 år sen)

    Mycket GOD idé. Hoppas studien faller väl ut.

    Själv älskar jag varm kvällschoklad

    69-åring som bytt ut Propavan mot varm mjölkchoklad.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.