Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vårdpersonalens arbetstid slukas av pappersarbete

Sekreterarna försvann och ny teknik gjorde att allt mer gick att dokumentera. Nu går hälften av sjuksköterskornas arbetstid till administration.
Annons

I boken ”Administrationssamhället” varnar docenten Anders Ivarsson Westerberg och forskaren Anders Forsell för att administrationen äter upp mer och mer av läkarnas och sjuksköterskornas arbetsdagar. Och utvecklingen syns inte bara inom vården - det ser likadant ut i många yrkesgrupper.

– Eftersom administrationen tar tid som inte finns leder det här till känslor av otillräcklighet och frustration. Det är inte ovanligt att dokumentationen görs utanför arbetstid, säger författarna till tidningen Vårdfokus.

I dag lägger sjuksköterskorna hälften av sin arbetstid på pappersarbete. Och dokumentationen ökar i takt med att det kommer fler och fler datasystem och fler och fler uppgifter som kan läggas in i systemen.

Anders Ivarsson Westerberg tror nu på att återanställa en del av de administratörer som effektiviserades bort på nittiotalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-09-30 13:02 (10 år sen)

    Hej
    Inte sjuksköterskorna utan vårdpersonalen. Sjuksköterskorna lägger mer å mer jobb på vårdpersonalen. De ska ta prover, omläggningar, hämta medeciner på Apoteket, dokumentera, utbildas. Allt mer å mer läggs på vårdpersonalen å sen klagas de att vårdtagarna inte aktiveras, får gå ut osv osv. Men hur ska dom hinna ? Jo timecare löser allt trodde dom. Men nä, de blir ju inte mer huvud för att timecare finns utan även de tar en jäkla tid. Först skriva in schema, sen diffa osv. De finns ingen tid för vårdtagarna längre. Dom blir oroliga..... Ja r att hinna med timecare, sköterskans uppgifter så får man ge lugnande till dom oroliga för annars hinner man inte med.r detta vård ? Är detta ett fint, tryggt slut på livet ?

  • Avatar Tidigare användare 2014-09-30 10:14 (10 år sen)

    Ja det här har det ju pratats om länge och inget gjorts???!!!!
    Ja läkare och sjuksköterskor skall göra det de är utbildade för, inför läkarsektreterare igen! Skall det vara så svårt det???

  • Avatar 2014-09-30 09:07 (10 år sen)

    När läkarsekreterarna och andra kontorister försvann förlorade vi våra jobb. Våra kunskaper efterfrågades inte längre.

    Resultatet blev arbetslöshet, dåliga affärsbrev och usel administration på läkarmottagningarna.

    Man lärde sig skriva bättre efter några år, men så bra som när vi hade hand om det blev det inte.
    Det är vi som har kunskaperna, och det är vi som har talangen för att administrera stora mängder data.

    Låt vårdpersonal och affärsmänniskor göra det de är bra på, och återanställ oss som kan administration.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons