Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Väntetiden på akuten blir längre och längre

Ett besök på akuten tar allt längre tid, och det är stora skillnader beroende på var i landet du söker vård. ”De långa väntetiderna är den svenska sjukvårdens akilleshäl”, säger Socialstyrelsens utredare Mats Granberg.
Annons

– Vi gör stora framsteg när det gäller behandlingen av många sjukdomar, men väntetiderna i cancervården och på akuterna har ännu inte vänt åt rätt håll, säger Mats Granberg i ett uttalande på myndighetens hemsida.

I snitt får akutpatienterna vänta i 57 minuter på en första läkarbedömning. Det är i nivå med förra årets resultat, men en försämring med sju minuter jämfört med den första mätningen från 2010. Samtidigt har den totala tiden för ett genomsnittligt besök på akuten ökat med nästan en halvtimme till 2 timmar och 50 minuter.

Annons
Annons

– En förklaring bland flera är att trycket på akuterna ökat över åren. Även brist på vårdplatser kan göra att de som behöver läggas in för fortsatt vård måste vara kvar på akuterna onödigt länge, säger Mats Granberg.

Det är också stora regionala skillnader i väntetiden. På Södersjukhuset i Stockholm får patienterna vänta fem gånger så länge som patienter i Kalix, Piteå eller på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Annons
Annons

Även inom cancervården skiljer sig väntetiden på behandlingen mycket åt, visar Socialstyrelsens rapport. En av landets vanligaste cancerdiagnoser, tjocktarmscancer, medför en väntetid på 24 dagar från remiss till behandling i Västmanland. I Södermanland får cancerpatienterna vänta mer än dubbelt så länge.

Från och med nästa år kommer Socialstyrelsen att analysera vilka systemförändringar som krävs för att korta väntetiderna på akutmottagningarna och inom cancervården. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons