Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Socialstyrelsen oförberedd på mängden ansökningar om legitimation

Väntetiderna för vårdlegitimationer för utlandsutbildade är långa. Nu erkänner Socialstyrelsen att man helt enkelt inte var förberedd på den stora vågen av ansökningar.
Annons

Tidigare i år skickade flera fackförbund en gemensam skrivelse till Socialstyrelsen och krävde åtgärder för att handläggningstiderna för utlandsutbildad hälso- och sjukvårdspersonal ska bli kortare. Fackförbunden menar att handläggningstiderna för många grupper blivit orimligt långa, och värst drabbade är de som utbildats utanför EU/EES. För dessa kan det ta uppåt tio månader innan de ens kommit ett första steg i processen mot svensk behörighet: att få sitt utbildnings- och behörighetsbevis granskat.

Nu har fackförbunden fått svar av Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm. Enligt Läkartidningen skriver han att myndigheten fördubblat sin personalstyrka som handlägger just behörighetsbevis, men att det inte räckt eftersom antalet nya ansökningar ökade med hela 38 procent under andra halvan av 2014. Det var en ökning som man inte räknat med.

”Myndigheten står nu inför stora besparingar samtidigt som inströmningen av nya ansökningar fortsätter att ligga på samma nivå som andra halvåret 2014”, skriver generaldirektören.

Annons
Annons

Lars-Erik Holm gör bedömningen att det krävs ytterligare förstärkningar på personalsidan för att kunna korta handläggningstiderna, vilket myndigheten framfört i budgetunderlaget för 2016-2018, rapporterar Läkartidningen. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons