Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så ser vårdkvalitén ut i landet

En ny SKL-rapport har rankat landstingens vårdkvalitet. Bäst fungerar vården i Region Jönköpings län medan Norrbottens läns landsting hamnade i botten.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-01

Annons

Sveriges Kommuner och landsting, SKL, har med hjälp av olika kvalitetsmått rangordnat landstingen och regionernas vårdkvalitet för 16 olika hälso- och sjukvårdsområden. Resultaten visar bland annat att Landstinget i Kalmar län toppar listan när det gäller ortopedisk sjukvård och Region Örebro för njursjukvården. När poängen för samtliga 16 områden summeras hamnar Region Jönköpings län överst med 41 poäng och Norrbottens läns landsting i botten med 22. Det rapporterar läkartidningen som intervjuar Fredrik Westander, utredare på avdelningen för vård och omsorg på SKL.

– Vi söker efter en sorts metodik för att ordna en meningsfull rapportering om utvecklingen av svensk sjukvård, där det här steget är tänkt att lyfta fram vad som finns i Vården i siffror på ett någorlunda genomtänkt sätt. Men det är väldigt svårt, för har man ambitionen att säga något på allvar om kvaliteten i ett helt vårdsystem eller på ett sjukhus, då blir det väldigt komplext med flera metodproblem. Vi gör inte det till vår ambition helt enkelt, säger Fredrik Westander.

Han menar att SKL inte kan besvara frågan om vilket landsting eller region som har den bästa eller mest effektiva hälso- och sjukvården. Bakgrunden och ambitionen med sammanställningen är i stället att lyfta fram de stora mängder data som kontinuerligt rapporteras till webbplatsen Vården i siffror, samt att öppna upp för diskussion kring det framtida behovet av olika resultatöversikter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons