Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Primärvården hotas av stora pensionsavgångar

Det råder stor brist på läkare i primärvården och värre kan det bli när antalet pensioner väntas öka inom de närmsta åren. Särskilt Norrland kan komma att drabbas extra hårt då bristen på läkare där redan är stor.
Annons

En ny rapport från Läkarförbundet visar att stora pensionsavgångar är ett hot mot primärvården, särskilt i Norrland där läkarbristen redan är stor, det skriver Dagens Medicin.

I dag jobbar 38 procent av specialistläkarna (de som svarat på en enkät) inom primärvården på arbetsplatser runt om i landet där det förekommer många vakanser (icke tillsatta tjänster). Det framgår av en enkätundersökning som Sveriges Läkarförbund gjort bland samtliga 6 578 specialistläkare och ST-läkare i allmänmedicin som arbetade inom primärvården i vintras. Undersökningen visar också att av dessa 38 procent jobbar 12 procent på vårdcentraler där mer än hälften av tjänsterna är vakanta.

Det råder dessutom stora regionala skillnader. I Stockholm exempelvis jobbar 81 procent av läkarna på vårdcentraler där det råder fullbemanning medan motsvarande siffra i Dalarna är 25 procent.

Annons
Annons

”Primärvården i Norrland kan stanna”

Inom de sex närmsta åren väntas antalet primärvårdsläkare som går i pension att öka kraftigt. Störst kan problemet bli för de patienter som är bosatta i Norrland där det redan i dag finns stora problem att rekrytera.

– Det är faktiskt hemskt att se det här, för det kan innebära att primärvården i Norrland stannar. Det är väldigt allvarligt om man måste stänga ett antal vårdcentraler för att det inte finns kvalificerad personal att tillgå, säger Svante Pettersson, utredare på Läkarförbundet, till Dagens Medicin.

Kräver ett svar

Ove Andersson, som är ordförande för Svenska distriktläkarföreningen, säger till Dagens Medicin att han kräver ett svar av politikerna och det nu.

– Vi kräver att det måste komma ett svar från politikerna nu. Det måste komma ett besked om inriktning och åtgärder för att vända den här utvecklingen, säger han och tillägger att situationen i primärvården inte alls är oväntad men beklaglig.

Annons
Annons

I framtiden efterlyser han en förbättrad arbetsmiljö som ska locka fler läkare att vilja stanna på vårdcentralerna.

Svante Pettersson, utredare på Läkarförbundet, ser gärna att Sverige rekryterar fler läkare från utlandet för att få primärvården på rätt väg igen. Han vill också öppna upp för möjligheter att sporra fler läkare att jobba efter att de gått i pension.

Hur upplever du som patient situationen primärvården? Diskutera gärna i kommentarsfältet under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.