Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientjournal på nätet – överdriven oro från läkarhåll

Att alla patienter om fem år kommer att ha tillgång till sin journal på nätet har inte helt oväntat väckt reaktioner. Inte minst från läkarhåll.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-21

Annons

”Att ge åtkomst till journalen elektroniskt gör det enklare, men ändrar ingenting i sak” skriver Johan Assarsson, utredare Patientmaktsutredningen samt Sölve Elmståhl, professor i Lund i en debattartikel.

Patienter i Uppsala har sedan november 2012 kunnat läsa sin journal på nätet genom att logga in via e-legitimation. I mitten av mars införs tjänsten även i Region Skåne, med ett par förändringar.

Men läkarkåren är tveksam till tjänsten kontra patienterna som upplever tjänsten positivt.

Annons
Annons

”I patientmaktsutredningen framförs en grundläggande filosofi: Det är patienten och inte systemet som ska stå i centrum. Enkel tillgång till journalen bidrar till att stärka patienternas delaktighet och inflytande och till att bättre uppfylla deras behov av stöd, råd och information” skriver artikelförfattarna i It i Vården.

Varför tror du att läkare är tveksamma till journaler på nätet? Kommentera direkt under artikeln.

Följ även debatten och diskussionen om patientjournaler här »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-10-30 16:52 (8 år sen)

    Det finns läkare som kan förstöra en patients hela liv genom
    att skriva fel pga bristande vetskap om sjukdomen i sig
    Det drabbade min närmaste vid pisksnärtskada.
    Därför är det oerhört viktigt att man kan läsa sina egna journaler
    vad det än gäller för sjukdom. Då kan man i alla fall försöka
    att stoppa feldiagnoser i tid.och läkarna får lära sig att tänka över vad de skriver.
    Borrelia kronisk form som lägger sig på hjärnan får man ju ingen hjälp med här i Sverige men bevare oss alla för feldiagnoser i journaler när det gäller detta lidande. Jag rekommenderar alla att alltid kontrollera sina journaler efter läkarbesök. Läkarna är helt enkelt rädda för då måste de tänka sig för o skriva rätt.

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 16:23 (9 år sen)

    Jag har läst min journal rätt länge på nätet. Och än så länge stämmer det vad jag eller läkaren sagt.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-15 07:09 (10 år sen)

    Ja nu solklart fick tag på nr 2 av journal totalt annorlunda , kostade nod mig 250 000:- + missbruk i juornal , klart jag inte skulle få läsa den versionen. olycka blev missbruksperiod och inget om problem förutom antydan på mer smärtstillande .... maktmissbruk. jag är nog inte ensam , så klart de oroas man har faktiskt rätt att få upplast eller hjälp att förstå vad oraar de sig för om de har rent mjöl i påsen?

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-17 19:18 (10 år sen)

    det ni andra skriver fel fast hur får läkare trafikolycka till missbruksperiod. vad tror ni det gör i min forsätta behandling - jag får ingen kanske ine därför men klart bidragande.

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-17 19:15 (10 år sen)

    klart dom är oroliga det är nog inte bara min journal det står konstigt i . sen ska man via leg så det ej blir fel ha ha .

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-22 18:57 (10 år sen)

    Jag håller fullständigt med Maggan om att patienter ibland helt obefogat kan oroas då det inte är lätt att förstå medicinska terminologin som används. Det bästa är att tillsammans med läkare eller sjukskötare läsa journaltexten och få förklaringar till okända uttryck.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-22 17:29 (10 år sen)

    I mitt fall så stod det i journalen en sak som jag aldrig sagt och det hade sedan betydelse då mitt försäkringsbolag skulle hantera skadan.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-21 16:50 (10 år sen)

    Ja, oron är överdriven. Tänk på allt positivt det innebär, öppenhet, tillit, ändrat språkbruk av journalskrivare, slippa begära journalutskrift, direkt och bättre info, demokrati, med och samverkan.
    Det är ändå patientens kropp det handlar om och han/hon/ hen äger faktiskt ensam sin kropp och inneboende själ. Så allt som skrivs om dem borde vara hans/hennes.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-21 16:09 (10 år sen)

    Läkarna vill inte ha det merarbete som det innebär att att faktiskt förklara och stå för det de skrivit. De felaktigheter som stått i min journal upptäcktes av sen slump av en annan läkare. Jag fick själv kontakta journalregistret på KS och begära att de ändrade uppgifterna. Med tillgång till ens journal kan snabbt felaktigheter som som negativt kan påverka ens vård och hälsa upptäckas korrigeras.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-21 16:05 (10 år sen)

    Som det är nu så är det inte många som begär ut sin journal även om de vill se vad som står. Det vet läkarna och kan skriva som dom vill (svbk-kärring t ex) och komma undan med det. Läkarna vill inte ha några delaktiga patienter, då försvinner deras status som näst efter Gud.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.