Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientenkät: Mer delaktig och involverad i sin egen vård

Äldre män är den patientgrupp som är mest nöjda med sjukvården medan yngre kvinnor är minst nöjda. En gemensam nämnare är att de vill vara mer delaktiga och involverade i sin egen vård, enligt Sveriges största patientmätning från SKL.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-21

Annons

Sammantaget svarade 186 000 patienter, som antingen har besökt öppenvård eller slutenvård, på SKL:s enkät. Resultatet visade att män är något mer nöjda med vårdbesöket än kvinnor, både vad gäller män inom öppen- och slutenvården. Störst skillnad finns mellan äldre män och yngre kvinnor där 94 procent av äldre män är positiva. Motsvarande siffra för yngre kvinnor är 84 procent.

Inom öppenvården är patienterna generellt mest positiva till helhetsintrycket, respekten och bemötandet och minst positiva till delaktighet och involvering. Även inom slutenvården är patienterna minst positiva till delaktighet och involvering medan de är mest positiva till helhetsintryck och tillgänglighet.

– Det är glädjande att patienterna över lag är positiva, men vi ser även områden där vi måste bli mycket bättre. Landstingen och regionerna, men framför allt sjukhusen har nu ett omfattande och värdefullt material att använda som grund för förbättringsarbete. Ett material som även ska ses som en viktig del i att stärka patienternas ställning i hälso- och sjukvården, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons