Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Onödiga telefonsamtal försvårar för SOS Alarm

En person norr om Stockholm har på sista tiden ringt larmnumret 112 hundratals gånger – ibland från flera telefoner samtidigt – utan att behöva hjälp. Massringare är ett välkänt problem för SOS Alarm, som inte kan utesluta att personer i verklig nöd fått vänta till följd av de onödiga samtalen.
Annons

Den senaste månaden har en person norr om Stockholm fullkomligen bombarderat SOS Alarm med samtal. SOS Alarms presschef Anders Klarström säger till Dagens Nyheter att man just nu undersöker om huruvida personen ska polisanmälas eller inte. Och fenomenet är inte nytt. För några år sedan ringde en person SOS Alarm 2 400 gånger på en helg, vilket enligt larmtjänsten innebär samtal i princip oavbrutet under hela helgen.

– Det var samtal var och varannan minut. Den personen vet vi hade flera mobiltelefoner, men det kan också ha varit så att flera personer samarbetade.

Annons
Annons

Vad alla onödiga massringningar beror på vet inte Anders Klarström.

– Oftast har man inget ärende utan vill bara ta upp linjen. Man vill belägga linjen och uppta tid. Jag ska inte ställa någon diagnos men något i den här personens situation är inte tillräckligt bra. En del av de här personerna behöver nog samhällets hjälp på något sätt, säger han till Göteborgs-Posten.

Annons
Annons

Flera gånger har larmtjänsten kontaktat massringare för att få en förklaring till varför de beter sig som de gör.

– En del har inte kunnat förklara sitt beteende alls, medan andra har sagt att: "Det är min fulla rätt att ringa nödnumret om jag vill." De här personerna ringer inte bara till 112 utan ibland har vi sett anhöriga som beklagat sig över att teleräkningarna är skyhöga, säger han.

Och för alla som befinner sig i en verklig nödsituation och försöker komma fram till SOS Alarm innebär massringarna en fara.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– I en nödsituation kan varje sekund vara avgörande. Det går inte att utesluta att någon kan ha fått vänta i onödan i en viktig situation, säger Anders Klarström till Dagens Nyheter.

Har du något förslag på hur man ska komma till rätta med problemet? Kommentera gärna direkt under artikeln.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-24 20:53 (9 år sen)

    Missbrukas numret soppas allvarligt så ska väl larmcentralen få blockera numren, även om de sen ej kan ringa när det verkligen behövs så får de skylla sig själva för att ha missbrukat sin rätt o ringa 112. Men då ska det vara i extrema fall som detta att numret blockeras, t.ex om personen ringer ett antal gånger per timme som är orimligt att man ringer. 10 gånger kanske.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-23 09:19 (9 år sen)

    När man begär ut handlingar från offentliga sektorn, skickas en kopia på begärda handlingar utan kostnad. Därefter kostar varje ny kopia xx kr för att hämtas ut. Samma regler borde kunna omsättas här, första samtalet utan kostnad o därefter fakturering...o då gäller inte ett andra samtal om man uppmanas som nedanstående, att sätta sig ner o se om det går över. Där är det solklart att första samtalet inte är avslutat i någon form av beslut o åtgärd, utan ett samtal som fortlöper...om man inte trillar av pinn förstås!! Sicka jävla kommentarer får bara inte förekomma på såna seriösa linjer. Isåfall kan de fortsätta att prata med dessa nissar, där det uppenbart inte handlar om liv eller död....

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-20 13:16 (9 år sen)

    De som är oroliga bör vända sig till sjukvårdsrådgivningen som hjälper till om det är akut 112, och var inte rädda för om det verkligen känns akut att ringa ambulans direkt.

    Det är så det ska vara!

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-20 09:07 (9 år sen)

    Är det så som du säger Allan då är det akuta åtgärder som behövs för att sos alarm ska fungera omgående!

    Det är vår allra viktigaste samhällsfunktion som vi alla betalar skatt för!!
    DET MÅSTE VARA SERIÖST OCH FUNGERA SOM DET ÄR AVSETT FÖR!!
    Annars så har vi INGEN säker trygghet kvar i samhället?!!

    Det MÅSTE åtgärdas NU!!!

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-20 04:03 (9 år sen)

    " I en nödsituation kan varje sekund vara avgörande."

    visst-men när jag ringde sos alarm ,när jag fick en stor hjärtinfarkt och fick beskedet :sätt dig ner o se om det går över !
    Fast att jag sa :jag har ont i hjärtat och svettas så det sprutar om mig ...
    fick ta taxi in o väl inkommen sa de :det va tur att du kom in så snabbt !

    så jag undrar va det e för nösseträn som sitter på sos alarm och va de har för utbildning ??

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-19 19:36 (9 år sen)

    Tips!
    Om det kostar t.ex. 25 kr. att ringa 112 eller mer, så skulle det nog säkert minska, och då finns det större chans att få bort alla onödiga påringningar!

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-19 17:46 (9 år sen)

    Har samma uppfattning om detta som Irene. Det är ju livsfarligt i ordets rätta betydelse som bör bestraffas med minst en månads fängelse på riktigt inte 2/3 och dubbleras för varje upprepning, 2 - 4 - 8 osv. Ingen fri-
    gång, premission, fotboja och dylikt lulllull utan det skall vara ett straff som är kännbart. Vård är till för sjuka personer.

    Sven

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-19 15:04 (9 år sen)

    Hej! Det borde absolut vara hög prioritet hos polisen, då det gäller liv eller död med akut behov av hjälp i nödsituationer!!
    Om samma personer blockerar polisens akuta utryckningar som även det gäller liv eller död! Då måste dessa falska alarm spåras och absolut straffbeläggas ordentligt. Det MÅSTE åtgärdas snarast och komma åt dem som förstör för de viktigaste samhällsfunktionerna!! Det är ju terror i ALLVARLIG bemärkelse! Politikerna borde hjälpa till och ge det högsta prioritet OMGÅENDE!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.