Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

M-förslag: Utbilda sjuksköterskor till läkare

Läkarbristen kan stoppas – med hjälp av snabbutbildade sjuksköterskor. Men motionen om en förkortad läkarutbildning sågas av både Läkarförbundet och Vårdförbundet. ”Man kan ju inte ta från ett bristyrke till ett annat bristyrke”, säger Vårdförbundets Ulla Falk till tidningen Vårdfokus.
Annons

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) har för andra gången lagt fram en motion om att sjuksköterskor ska kunna snabbutbildas till läkare. Och precis som första gången, för sex år sedan, mottas förslaget inte av applåder från vården. Precis som då råder det brist även på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

– Man kan ju inte ta från ett bristyrke till ett annat bristyrke. Det blir bara ett moment 22, säger Ulla Falk, förbundsombudsman med ansvar för utbildningsfrågor.

Annons
Annons

Cecilia Widegren motiverar en kortare utbildning med att erfarna sjuksköterskor redan haft så mycket sjukhuspraktik. Inte heller här får hon något gehör från Vårdförbundet.

– Det är två olika och helt självständiga vetenskapliga kunskapsområden. Det ena är medicin, det andra omvårdnad/vårdvetenskap. Sen är det alltid bra om man har erfarenheter från vården när man ger sig in i ett vårdyrke. Men det gäller alla vårdutbildningar, säger Ulla Falk till Vårdfokus.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.