Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många saknar fast vårdkontakt

Enligt patientlagen har alla rätt till en fast vårdkontakt, men undersökningar visar att många som behöver det saknar en sådan.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-27

Annons

Det är särskilt de kroniskt sjuka och multisjuka som behöver ett ombud in i vården. Någon som kan förmedla, samordna och som har kunskap inte bara om klinikens kompetens utan också om andra alternativ inom och utanför landet. Men det råder en bristande kontinuitet i vården och patentlagens bestämmelse om rätten till att välja en fast läkarkontakt i primärvården har fått litet genomslag. Faktum är att många läkare inte ens känner till lagen, visar en färsk enkät av Läkarförbundet. Det skriver Läkartidningen i en artikel som belyser årets förbundsfullmäktige.

Nytt listningssystem kan bli aktuellt

Lösningen ska vara att få en bättre systematik i hur man schemalägger och planlägger läkares arbetstid. Att kunna lista sig hos en läkare i stället för på en vårdcentral är ett alternativ som diskuteras för att bättre kunna utnyttja både läkarnas och patienternas tid.

– Det finns landsting som arbetar aktivt med att man listar sig på läkare för att man har insett att lista sig på ett hus kanske inte hjälper patienten, Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande.

Annons
Annons

Förutom att förbättra ersättningssystemen vill även Läkarförbundet nu se över listningssystemet i primärvården.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-05-30 08:35 (8 år sen)

    Fått alla (nästan) prov tagna för/mot diarre. Under minst 19 år har jag fått kontrast-rönken, b vitamin, d vitamin, psykolog, allergi test (blodprov), dimor, quastran och ca 6 saker införda i tarmen (aldrig i munnen/näsan) Haft 9 läkare under tiden men alla sade att förra läkaren måste ha kollat...(16 dimor om dagen gjorde liten skillnad (8 är max)). Egna tester (matdagbok) visade att jag är överkännslig mot lök (ca 0,01g sabbar magen i 3 veckor). När.jag slutat äta lök märkte jag att jag hadde mask. Pga jobbet besökte jag en "beroende specialist" (trött, sluddrande, ballans problem) pga misstänkt alcohol beroende och då jag hadde b vitamin brist. Förlorade körkortet och jobbet. Uppföljning är allt och då de flesta läkare sa till mig exakt samma som jag sagt till dem veckan innan (provat questran-som jag sa förra veckan...). Sover ok- som jag sa..., äter, motionerar... En läkare, gärna med gott minne är ett måste när det gäller kroniska problem. Har tappat förtroendet för läkare helt fast det inte är deras fel.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.