Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lista på onödiga åtgärder i vården

Läkemedelsbehandling vid lindrig depression och hälsoundersökningar av friska tillhör onödiga åtgärder i vården. Allt enligt en ny lista från svenska läkare i allmänmedicin.
Annons

Svensk förening för allmänmedicin, SFAM, har tagit fram en lista över åtgärder inom allmänmedicin som föreningen anser är onödiga. Syftet med listan är att bekämpa medikalisering, och nu hoppas man att andra specialitetsföreningar ska följa efter.

Det var meningen att få ner det till fem punkter men det lyckades man inte med, det blev istället sju punkter.

– Vi anser att vi har väldigt gott vetenskapligt stöd, för vi har sökt efter forskning som har kunnat visa effekt och hittat massor av studier som inte visar någon effekt, säger Göran Sjönell, ordförande i den arbetsgrupp i SFAM som tagit fram listan, till Läkartidningen.

Annons
Annons

De sju åtgärderna på listan är:

  • Hälsoundersökningar av friska
  • Behandling med antidepressiva läkemedel vid lindrig depression
  • Bilddiagnostik vid demens till patienter som inte har nytta av det
  • Journalföring av levnadsvanor
  • Läkemedelsbehandling av mild hypertoni hos lågriskindivider
  • Opportunistisk screening för osteoporos
  • Fysisk aktivitet på recept

Har du fått någon av dessa åtgärder? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-5 10:00 (10 år sen)

    Kommunen har anställda sjuksköterskor och sjukgymnaster anställda på biblioteken för att sprida friskvård och som, sjukgymnasterna, kan skriva ut friskvård på recept. Helt meningslöst. Jag är överviktig vården rekommenderar skonsam motion gärna simning. Meningslöst. Jag skulle gärna simma ofta och mycket om det fans fler ställen för motionssimning i min stad. På sommaren har kommunen med en halv miljon invånare runt dussinet kommunala badplatser med "sandstränder, barnvänligt, glasskiosker, hopptorn etc" men ingen utomhusbadplats "lämplig för motionssimning och simträning"!!! Kommunen med en halv miljon invånare har en (en enda) utomhussvimmingpool där tar de inträde 60 kr och så stänger de den 18.00 så de flesta av oss som arbetar och bidrar med skatt inte hinner gå dit efter arbetet och motionera. När man vidtalar detta för politiker är standardsvaret att så vitt de bedömmer det ängnar sig överviktiga ändå inte åt motionsträning så det kvittar. Vill man kan man väl simma i havet enbit ut... Motion på recept? Ett hån. i alla fall i Göteborg.

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-1 17:19 (10 år sen)

    Jag anser att en årlig/vart tredje/femte år hälsoundersökning från det man fyller 50-60 år minskar framtida kostnader för sjukdom, cancer osv. Det är många som aldrig kommer på en undersökning utan kommer in till sjukvården när det redan är för sent att sätta in åtgärder.

  • Avatar Tidigare användare 2014-07-1 17:57 (10 år sen)

    Har blivit journalförd ang mina levnadsvanor. Har ifrågasatt av vilken anledning. Att jag har ett ansvar över min hälsa, är en självklarhet. Skall personer bli omyndigförklarade om de ej tar detta ansvar?

  • Avatar 2014-07-1 10:54 (10 år sen)

    Jaha?? Och vem ska bedöma vad som är "lindrig" depression. Allmänläkarna har alldeles för dålig kunskap om hur olika människor ser ut vid depression. "Men du ser ju inte sjuk ut" är ett uttryck många får höra i vården.

  • Avatar 2014-07-1 09:01 (10 år sen)

    Äntligen börjar man fundera på vad sjukvården inte bör göra. Sjukvården ska ägna sig åt sjukvård i första hand inte administration.
    Jag tycker t.ex. att medierna kan stå för friskvårdsinformation, vilket redan sker. Det är dock viktigt att informationen är relevant och bygger på vetenskapligt framtagna godkända studier.
    Vad som bekymmrar mig är vem som kan se om det är en lindrig depression. Att vara deprimerad är ett svårt lidande och påverkar hela individens livssituation. Där måste läkaren vara mycket noggran i sin bedömning och verkligen följa upp varje individ efter utsatt behandling.

  • Avatar 2014-06-30 17:58 (10 år sen)

    Förstår delvis listan. Har inte själv drabbats men har i min närhet personer som drabbats av depressioner. Förstår inte att man i Sverige år 2014 ska behöva gå och må dåligt, inte sova och pga av detta inte kunna utföra sitt arbete på ett vettigt sätt.
    Har den som gjort listan aldrig mötts av detta i verkligheten. Lever den som gjort listan i verkligheten?
    Inom de flesta områden ska man arbeta i förebyggande syfte men alltså inte inom sjukvården.
    Märkligt! Sverige har blivit ett mycket konstigt land och konstigare blir det.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.