Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare vill ha fler medicinska sekreterare

Läkare är eniga – det behövs fler medicinska sekreterare för att råda bot på den växande administrationen. Det rapporterar tidningen Vision som tillfrågat samtliga lokala läkarföreningar.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-28

Annons

Jämfört med för bara fem år sedan upplever samtliga läkarföreningar att de har mer administrativa arbetsuppgifter.

–Det är en viktig fråga för oss. Problemet behöver angripas på mer än ett håll. Dels så kan det behövas bättre stöd och hjälp av medicinska sekreterare, dels så behöver det rensas bland administrativa uppgifter, säger Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet, till Vision.

Sverige är i ett internationellt perspektiv väl bemannat med läkare, men antalet läkarbesök per invånare och år är få. Både patienter och läkare anser att de har för lite tid i mötet. Frågan om huruvida läkarens tid och kompetens används på rätt sätt har diskuterats från och till under många år.

Annons
Annons

Upplever du som patient att din tid med läkaren är särskilt begränsad – eller är du nöjd med den vård du får? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-30 13:18 (10 år sen)

    Se till att betala rimlig lön till läkarsekreterare om yrket skall locka. I östresund ligger lönen på under 19.000:- efter 2 års studier med efterhängande studielån att betala!!! Inte mycket att leva på men ett ansvarsfullt arbete att utföra. Kvinnofälla???

  • Avatar 2014-03-29 09:26 (10 år sen)

    Tiden är så kort så man hinner inte med det som behövs pratas om. Samt att här är det lång väntetid, flera månader innan man får komma.

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-28 21:18 (10 år sen)

    Äntligen någon som förstår! Med alla dessa kvalitetsparanetrar, åtgärdskoder mm som skall registreras måste man kunna hitta något sätt att lämna över till oss sekr! Läkarna kan då ägna sig åt patienterna i större utsträckning! Vi gör helt enkelt det vi är bra på och utbildade till!

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-28 20:41 (10 år sen)

    Då får man också betala dessa språkkunniga och duktiga administratörer en bättre lön! Snart kan ingen skriva svenska längre, men det kan vi!

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-28 19:22 (10 år sen)

    Hej!
    Om ni vill behålla de sekreterare som redan finns får ni göra en skyndsam rekrytering innan det tjänsterna har sparats bort. Sekreterana är en grupp som man tittar på och anses som vara överflödiga och kan, utan vidare bantas bort.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.