Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare vägrade inspelning – kritiseras av JO

En patient som besökte en vårdcentral ville spela in sitt besök hos läkaren. Men det sade läkaren bestämt nej till. Nu kritiserar JO läkaren för ljudinspelningsförbudet.
Annons

Patienten bad om att få spela in det samtal som rådde mellan läkare och patient, något som läkaren under inga omständigheter gick med på. Nu kritiserar Justitieombudsmannen, JO, läkaren för att läkaren inte gjorde någon bedömning av omständigheterna innan beslutet om att förbjuda inspelningen togs. Det skriver Läkartidningen.

”Goda skäl till att spela in ett läkarbesök”

Enligt JO finns det varken någon rättighet för patienten att spela in ett läkarbesök liksom det inte finns någon grund för läkaren att förbjuda det. JO konstaterar dock att man kan förutsätta att patienter ofta har goda skäl för att spela in läkarbesöket, exempelvis för att kunna ta del av läkarens råd flera gånger.

JO konstaterar dock att det finns situationer där ett inspelningsförbud kan vara motiverat. Det kan då exempelvis handla om sekretesskänsliga uppgifter om en tredje part eller om patienten tänkt förlöjliga läkaren.

Annons
Annons

Läkaren blir nu alltså kritiserad för att denne inte undersökte omständigheterna kring varför patienten bad om att få spela in samtalet. JO anser att ljudinspelningar normalt ska tillåtas men att en läkare aldrig ska behöva gå med på att bli filmad.

Borde inspelningar hos läkare förbjudas eller ska det vara fritt fram att spela in? Vad tycker du? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-01-29 06:10 (8 år sen)

    Med tanke på att många läkare idag anställs trots bristfällig förmåga att förstå och tala svenska är inspelning ett måste ur patientsäkerhet. En patient har mycket svårt att styrka felaktiga journalanteckningar om ej objektivt bevis i form av inspelning föreligger. Jag är medicinsekreterare och ser resultaten som utlandsfödda läkare kan orsaka. Inspelning är ett måste och spciellt inom psykiatrin!

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-29 06:28 (8 år sen)

    Med tanke på att många läkare idag anställs trots bristfällig förmåga att förstå och tala svenska är inspelning ett måste ur patientsäkerhet. En patient har mycket svårt att styrka felaktiga journalanteckningar om ej objektivt bevis i form av inspelning föreligger. Jag är medicinsekreterare och ser resultaten som utlandsfödda läkare kan orsaka. Inspelning är ett måste och spciellt inom psykiatrin!

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-29 06:49 (8 år sen)

    Med tanke på att många läkare idag anställs trots bristfällig förmåga att förstå och tala svenska är inspelning ett måste ur patientsäkerhet. En patient har mycket svårt att styrka felaktiga journalanteckningar om ej objektivt bevis i form av inspelning föreligger. Jag är medicinsekreterare och ser resultaten som utlandsfödda läkare kan orsaka. Inspelning är ett måste och spciellt inom psykiatrin!

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-23 22:39 (8 år sen)

    Resursslöseri. Självklart skall man inte få ägna sig åt saker som försinkar och irriterar läkarna. Dom har tillräckligt med irritationsmoment varje dag.
    Läkarna är utbildade och godkända av myndighet innan dom får börja arbeta som läkare och allt dom gör finns i journalen. Läs där i stället.

  • Avatar 2016-01-21 18:09 (8 år sen)

    Självklart ska man som privatperson och kund kunna spela in!
    All vård inom Landstinget eller som staten ger bidrag till privata läkarmottagningar, sjukgymnaster etc. är betalda av skattebetalarna och därmed hamnar i offentlig sektor. Därför ska de tåla en granskning oavsett om inspelningen handlar om att bara minnas orden för sin behandling eller för att man känner sig felbehandlad eller bara är orolig. Patienten är en KUND som via skatten alltid har förbetalt en del. Myndigheter får man som privatperson spela in utan att fråga först - medan en myndighet ALDRIG får spela in en privatperson utan att fråga före. Jag tycker att vårdpersonal som vi betalar via skattsedeln är att likställa med myndighetspersoner och då ska patienten som privatperson kunna spela in läkare och all vårdpersonal, utan att fråga innan eller efter, så länge som det inte angår någon tredje part som kan ta skada.

  • Avatar 2016-01-21 11:47 (8 år sen)

    Det vore bra med en inspelning. Många är spända och nervösa vid ett läkarbesök och glömmer vad läkaren sagt. Har man samtalet inspelat kan man påminna sig efteråt vad läkaren sade. Vissa läkare kan också ha problem att uttrycka sig på svenska och då kan det vara bra att lyssna i efterhand så man får en klarare förståelse

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-21 08:34 (8 år sen)

    Ja, jag tycker att det borde vara tillåtet att spela in samtal - man är helt utelämnat inne på rummet hos läkaren. Vid tre tillfällen hade jag med mig min pojkvän och konstigt nog blev jag behandlat helt annorlunda än när jag varit själv hos ( samma) läkare. Alla är vi stressade, läkare är inte mer än mänskliga och kan göra fel och begå misstag som kan står patienten dyrt ( se ovan!). Sedan ord står mot ord.
    Mina journaler har man friserat allt eftersom, patienten står i kläm oftast obehandlad, utelämnad, och tom slängd.
    Själv har jag depression som har inte blivit färdigt behandlat trots överenskommelse om annat. Idag är jag sjukare än innan, med mage som är totalt kass och förväntas jobba.
    Jag tror inte att patienterna hade velat förlöjliga läkaren efteråt -de vill bara vara säkra att de få BRA och adekvat vård.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-21 04:47 (8 år sen)

    Def för! Tillhör dem som är glömsk. Har haft inspelningsfunktionen på i mobilen, läkaren ovetandes. Om det behövts har jag kunnat lyssna på besöket igen.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-20 20:06 (8 år sen)

    Såklart man ska få spela in!

    Om nu läkaren är rädd för att han/hon ställer fel diagnos ska denne inte uttala sig alls. Det är viktigt att en läkare ska skicka remiss till någon specialist om han/hon är osäker. Inte komma med eget svammel och teorier.

    Idag skall det sparas så mycket att vi patienter inte får viktiga undersökningar som kan rädda liv. Vårdcentraler är där för att hjälpa oss att bli friska, det är huvudsyftet. Men vi får gå den billiga vägen och manga hinner utveckla allvarliga symptom eller till och med långt framskriden cancer som inte går att bota längre.

    Vi skulle kunna minska dödsfall i Sverige om läkare hade mer kompetens!

    Varför inte införa att man kan stämma dem ekonomiskt om de gör fel! Som I USA?

    Men har du slips och hög inkomst så åker du förstås i gräddfilen.

    Vården har blivit mycket sämre och inte minst hygiene på sjukhus som orsakar manga dödsfall I Sverige. Man anställer okunnig oftast utländsk personal som inte ens vet hur man ska tvätta en toalett.

    Själv fick jag höra av en sköterska om en städpersonal som hade tvättat toastolen och handfatet med TOABORSTEN!!!

    Borde finnas en kontrollmyndighet för det med.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-20 15:14 (8 år sen)

    Ibland önskar jag att ha gjort en inspelning av mina läkarbesök för att visa hur kränkande kan bli i visa situationer. Det har hänt mig minst 2 gg. En gg när jag hade ett fruktansvärt utslag i ansiktet, koncentrerad runt munnen o näsan, öppna små sår, små blåsor med gul halvgenomskinlig väska som bildade sår, började komma närmare ögonen, såg ut som herpes, verkligen. Jag har ingen herpes så vitt jag vet o inte heller haft ngn kontakt , sex eller puss...alltså, jag bad om ett blodprov för herpes. blev nekad gång på gång fast jag grät o var desperat. Dessutom lider jag av depression. Detta gjorde att jag fick ett backslag. Läkaren frågade vf vill jag veta om det är herpes, jag svarade för att skydda mina närmaste, inklusive små barn. Om jag inte får ta ett blodprov via vc var någonstans kan jag göra det, snälla, jag kan betala för det. Svaret var: om du är rik kan du göra det utomlands. Vi i Sverige är alla lika, vården är lika för alla!!! Då grät jag massor. Fick ett recept på hydrokortison som inte ingår i högkostnadsskyddet, fast samma läkemedel fanns med högkostnadsskydd, konstaterade jag senare på apoteket.
    Den andra kränkande tillfället var när jag bad om förnya recept min läkare vid ett bokat tel.samtal. jag förklarar att jag, som redan hade berättat för 2-3 månader sen att jag ska utomlands och skulle stanna där i 3 månader men kom tillb efter bara en månad men glömde mina tabletter där, tyvärr. Han lovar att skriva det på direkten. Jag har en ytterligare kontakt med honom om ngn vecka. Påminner honom om förnya recept. han ber om ursäkt. Återkommer efter 5 min och skäller ut mig för att jag hade tagit 4 ask tabletter (á 100 tb var) som skulle räcka för hela året!!! Jag tar 1-3 tb dagligen. Han frågar med höjd ton VARFÖR gjorde jag det??? alltså vf glömde jag resten av mina tabletter där. Sedan kom nedslaget: han frågar om jag säljer tabletterna där?? Då tappar jag rösten och blir gråtfärdig o säger att jag behöver i så fall inga andra tjänster fr honom. Han säger att han ändå skriver ut recept.
    Vad skulle jag ha gjort i dessa två fall? Självklart anmäla båda läkare. Har inte gjort det än men funderar seriöst att göra så småningom. Är ff ganska tagen och nedbruten av händelserna. Önskar feed-back, snälla!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.