Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare tvingades betala för att få jobb

Landstinget i Norrbotten har anställt spanska läkare via ett rekryteringsbolag som använt sig av olagliga metoder. Läkarna som anställdes tvingades betala en del av sin lön till rekryterarna. Juridikprofessorn Dennis Töllborg kallar det ”ett klassiskt slaveriavtal”.
Annons

Tre spanska läkare nappade på annonsen som skulle ge dem jobb i Sverige, trots att avtalet innebar att en viss procentsats av deras lön varje månad i åtta år skulle gå till bolaget Doxbridge som de rekryterades genom. Anderz Andersson vid juridiska institutionen vid Umeå universitet säger till P4 Norrbotten att avtalet innebär olaglig arbetsförmedling.

– Landstinget kan ju betala till det här företaget men det här företaget kan inte utkräva något av den enskilde arbetstagaren, säger han.

Juridikprofessorn Dennis Töllborg går ett steg längre i sin kritik.

Annons
Annons

– Till och med i ett så märkligt land som Sverige så finns det inte en chans i helvete att det här avtalet håller civilrättsligt. Det här ett klassiskt slaveriavtal, säger han till Sveriges Radio.

Han anser att Doxbridge gjort sig skyldiga till ocker, det vill säga att företaget utnyttjat en annan persons trångmål. Han är också kritisk till att landstinget inte kontrollerat rekryteringsbolagets villkor, fastän de haft kännedom om avtalet sedan årsskiftet. Landstingets personalchef Marcus Claesson förklarar detta med att en sekretessklausul i avtalet gjort att kandidaterna inte fått prata om vad de skrivit på.

– Därför har vi inte velat slå på stora trumman, säger han.

Efter radions granskning har Doxbridge meddelat att de visserligen anser sig ha följt lagen, men att avtalet kan misstolkas och att de därför bryter kontrakten utan vidare krav.

Annons
Annons

Trots detta väljer en av de tre spanska läkarna att lämna Sverige. För P4 Norrbotten berättar han att han gått ner 13 kilo sedan han kom till Sverige och att kläderna hänger löst.

– Hela den här situationen, åtta månader under de här förhållandena, har varit väldigt stressig för mig.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons