Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kortare arbetsdagar ska minska operationskö

Kortare operationsköer genom kortare arbetsdagar för sjuksköterskorna – låter det osannolikt? På ortopeden på Mölndals sjukhus har man kunnat köra dubbla skift vid operationsbordet sedan sköterskorna började jobba sex timmar istället för åtta – med heltidslön.
Annons

Tidigare hade ortopedavdelningen vid Mölndals sjukhus problem med höga sjukskrivningstal och personal som inte stannade kvar eller orkade jobba heltid.

– Det är ett tungt arbete, mycket stress, det var många som inte orkade göra ett bra jobb, inte orkade leva, och därför fick vi gå ner i arbetstid, säger undersköterskan Agneta Johansson till SVT Västnytt.

Två timmar mer operationstid varje dag

Fram tills nyligen jobbade Agneta Johansson 85 procent, men en dag fick hon erbjudande om att jobba färre timmar fast med heltidslön. I korthet innebär försöket att personalen under två års tid får jobba utan rast, men bara i sex timmar. Eftersom personalen jobbar antingen mellan klockan 7 och 13 eller mellan klockan 12.30 och 18.30 kan man numera arbeta i dubbla skift vid operationsbordet, vilket ger två timmar mer operationstid varje dag. Redan nu är såväl Agneta Johansson som ledningen nöjda med projektet.

Annons
Annons

– Det har fallit väldigt väl ut. Vi orkar mer och vi hinner mer och framför allt orkar vi mer hemma, det känns fantastiskt bra, säger Agneta Johansson. 

Positiva reaktioner hos personalen

Enligt Marina Henriksson, tillförordnad vårdenhetschef, har intresset för att arbeta på avdelningen blivit större.

– Men framför allt är det viktigt att den ordinarie personalen ska vilja stanna kvar och trivas, för det är det som har varit vårt största problem, att man slitit ut sig helt enkelt, säger hon.

Om två år ska försöket med förkortad arbetstid utvärderas. Men redan hörs röster om att det nya arbetssättet ska bli permanent.

Annons
Annons

– Det blir ett bättre flöde på operationerna, det känns som att vi jobbar smidigare och på ett effektivare sätt och det funkar jättebra, det är väldigt positivt, säger operationssköterskan Clive Tait till SVT Västnytt. 

Vad tänker du kring arbetssättet på Mölndals sjukhus?

Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-19 18:53 (9 år sen)

    Jag tror att det blir bra. Ett måste det är ju att personalen mår bra


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons