Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Inhyrd vårdpersonal hotar patientsäkerheten

Inhyrd vårdpersonal har skapat problem på olika sätt. Provsvar blir liggande, fördröjda diagnoser och vårdpersonal som inte skolats in. Det är några exempel visar SVT Nyheters granskning.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-07-15

Annons

SVT Nyheter har gått igenom hundratals ärenden hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO), den myndighet som har till uppdrag att utreda när en patient far illa i vården.

SVT Nyheter har i sin granskning hittat ett 70-tal fall där det finns en koppling mellan systemet med inhyr vårdpersonal och en inträffad vårdskada eller patientosäker situation.

Bristande kontinuitet

Granskningen har lyckats identifiera återkommande problemområden kopplade till inhyrning av vårdpersonal. Bland annat har man kunnat se att majoriteten av fallen handlar om bristande kontinuitet till följd av att en och samma patient får träffa flera olika läkare och att patienten inte får rätt diagnos.

Annons
Annons

Ett typiskt exempel är ett fall där en patient vid flera tillfällen sökt vård för hosta under mer än ett halvt års tid. Patienten får sammanlagt träffa sex olika läkare, ett resultat av att vårdcentralen vid tillfället bara har en enda ordinarie fast läkare.

Patienten får olika behandlingar men symtomen kvarstår. Till slut beställs en lungröntgen som visar lungcancer.
”Allvarliga systembrister föreligger. Den brist på kontinuitet vid läkarbesöken som ärendet uppvisar, är som vårdgivaren själv anger i sin interna utredning, en direkt konsekvens av att vårdcentralen i stor utsträckning saknar ordinarie familjeläkare”, skriver vårdgivaren i sin lex Maria-anmälan.

Det här är ett av många exempel.

Ställer krav på patienten

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bekräftar bilden av att det finns en ett samband mellan personalväxlingar och patientrisker. Karin Dahlberg, inspektör på IVO avdelning Mitt menar att mycket tillfällig vårdpersonal ställer stora krav på patienten.

Annons
Annons

– Är man inte en patient som ligger på så finns det en risk att det blir en fördröjd eller missad diagnos, säger Karin Dahlberg.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-07-24 01:45 (8 år sen)

    Ja det är helt åt pipsvängen med svensk sjukvård idag!!!! Går inte dit om jag inte blir dödssjuk!!! Man får ingen hjälp, bara mediciner utskrivna och hej då typ.... ingen uppföljning.... nä förstår att de inte bryr sig när de inte får ordentlig lön!!!

  • Avatar Tidigare användare 2016-07-15 23:37 (8 år sen)

    Exakt så är det. Det gäller när en läkare som man haft inte är på vårdcentralen
    att själv agera annars får man inte svar på prover eller ny tid för besök.
    Tänk att den fantastiska sjukvård vi haft tidigare när det gäller läkare på vårdcentral så kallad familjeläkare som fungerade till 100 procent
    nu blivit så här
    kaos kaos kan man kalla det.
    Synd om de patienter som inte vågar skriva eller ringa själv.
    Gun-Inger Arvidsson


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.