Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

IVO får kritik för brister i patientsäkerhet

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som står för tillsynen av sjukvården brukar ofta rikta kritik mot vårdgivare. Nu får myndigheten själv bassning från Riksrevisionen. För lite tillsyn, för olika beslut och för dålig återkoppling lyder kritiken.
Annons

I en rapport som Riksrevisionen idag lämnar över till riksdagen presenteras flera brister i IVO:s arbete med patientsäkerhet, rapporterar Dagens Medicin. Handläggningstiderna för att utreda olika klagomål har blivit längre samtidigt som tillsynen minskar.

– Om man ser det ur patientsäkerhetssynpunkt så är det såklart olyckligt. Vi tycker att man måste bedriva en systematisk tillsyn för att garantera patientsäkerheten och föra den ett steg framåt, säger riksrevisor Margareta Åberg till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Riksrevisionen är också kritisk till att det inte finns något system som ser till att IVO:s beslut är enhetliga överallt i landet. När IVO sedan återkopplar sitt tillsynsarbete med vården under speciella konferenser blir det också tokigt, anser Riksrevisionen.

– De har varit riktade till ledningen och inte till verksamheten. De har innehållit allmänna statistikuppgifter och inga händelser i det enskilda fallet, säger Ann-Christin Johnreden. Hon menar att det har varit svårt för vårdgivarna att förebygga allvarliga händelser eftersom man inte fått någon helhetsbild av läget.

– Då vill man veta om något sådant har hänt i övriga Sverige och Ivo har inte riktigt fått fram den informationen och kunskapen, säger Ann-Christin Johnreden.

I sina rekommendationer till regeringen skriver Riksrevisionen bland annat att viktiga vårdhändelser behöver utredas noggrannare för att vårdgivare ska kunna lära sig av andras misstag. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.