Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hälsoundersökningar meningslösa

Enligt en rapport från Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering (SBU) har generella hälsoundersökningar ingen medicinsk nytta och kan rent av inverka negativt på folkhälsan.
Annons

På senare år har det vuxit upp privata kliniker som erbjuder så kallad medicinsk screening där man letar efter sjukdomar hos till synes friska människor. SBU har nu utrett nyttan av den här typen av undersökningar och kommit fram till att de är meningslösa ur medicinsk synpunkt, samt att de till och med kan motverka sitt syfte.

– Det finns ju en risk att man oroar folk i onödan, på grund av att man hittar värden som sen inte visar sig vara så farliga, säger Måns Rosén, chef för SBU, till Sveriges radio.

SBU har tittat på 14 olika studier från Sverige, USA, Storbritannien, Danmark samt Världshälsoorganisationen WHO där totalt drygt 180 000 personer ingick. Resultaten visar att de generella hälsoundersökningarna inte haft effekt på det totala antalet dödsfall, antalet dödsfall i cancer eller antalet dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-10-28 13:46 (10 år sen)

    Håller med understående.
    Förebyggande vård förutsätter hälsoundersökningar. Är däremot utrustningen inte duglig nog, vilket jag hört ibland, så måste vårdbudgeten bli större.
    Vi får aldrig skära ner på hälsoundersökningar, utan istället stimulera till en vård bemannad nog att ha tid för dem. Hälsundersökningar är verkligen a och o i förebyggandet av tidiga hälsobesvär. Jag tycker det är förkastligt att samhället inte stimulerar till en större utbredning av vårdarbete.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-24 13:29 (11 år sen)

    Meningslösa? Vare sig hälsoundersökningar är på vårdcentralen eller på någon privat klinik, så är det väl bra att få veta t ex. kolesterolhalt i blodet samt blodtryck och andra blodvärden? Om värdena inte visar sig vara så farliga, så behöver man ju inte oroa sig i onödigan. Är värdena däremot farliga, så är det väl bra att ta itu med detta?

    Cab

  • Avatar 2013-09-24 09:26 (11 år sen)

    När min man var på sin årliga hälsokontroll upptäcktes det att han hade hjärtflimmer. Han hade blivit trött vid fysisk ansträngning men tyckte annars att han mådde bra så han hade inte tänkt på att gå till läkare. Vi är väldigt tacksamma att det upptäcktes i tid.

    Elisabet

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-22 19:30 (11 år sen)

    Profilax, var ngt som min mamma lärde mig. Om det är levervärden, njurvärden, blodtryck,HB, kolesterol etc nog är det bättre att veta att ngt behöver justeras, balanseras INNAN man får sjukdomssymtom. Tyvärr ses ju kroppen inte som en helhet inom läkarvården idag, och man måste vara kunnig själv för att få rätt vård när det behövs. Det optimala är att man kan förbli symptomfri och må bra så länge som möjligt. Diet kan fösämra eller förbättra det mesta, och kan man vara steget före så är det ju bäst för alla parter, det blir dessutom billigare för myndigheter.

  • Avatar 2013-09-21 14:08 (11 år sen)

    En standardhälsokontroll via min föetagshälsovård visade att jag hade högt blodtryck utan att ha känt något. En annan kontroll påvisade ett högt kolesterol och triglycerid så jag har svårt att förstå att standardhälsokontroller skall vara onödiga
    Med vänlig hälsning/Lars Almquist

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-21 11:45 (11 år sen)

    Fundera på vad orsaken är till att vi väljer att betala för att kolla upp vår hälsa i dagens samhälle. Läkarna lyssnar inte på patienterna utan fort in och fort ut. Vad gör vi då.... jo griper efter halmstrået. Möjligt att det är lathet, okunskap, ovilja, ointresse som präglar vården i dag......


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.