Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förslaget: Inga höjda läkarlöner

Det är orimligt att läkare tjänar dubbelt så mycket som sjuksköterskor, menar två läkarstudenter. Nu har de kommit med ett omdiskuterat förslag: Att frysa läkarlönerna och istället lägga pengar på att förbättra den stressiga arbetsmiljön, vilket i sin tur skulle öka patientsäkerheten.
Annons

– Lönerna pressas upp efter tillgång och efterfrågan, men förhoppningsvis utbildar man sig inte till läkare enbart för lönen. Det finns andra sätt att locka läkare till tjänsterna, som exempelvis en bättre arbetsmiljö, säger Anna Pavia till Dagens Medicin.  

Tillsammans med studiekamraten Linus Källgård har hon startat Facebooksidan Lönedryftet för att diskutera läkares status och lön. De menar att de visserligen inte har någon färdig lösning på alla problem men att de vill lyfta frågan. Enligt Anna Pavia har många upprörts av diskussionen, men de båda studenterna anser att pengarna från den indragna lönehöjningen skulle kunna användas på ett bättre sätt.

Annons
Annons

– Det är möjligt att det är en naiv tanke att pengar kan flyttas från lönehöjningar till en bättre arbetsmiljö, men det är fortfarande en tanke som bör diskuteras, säger Linus Källgård.

En mindre löneskillnad mellan läkare och sjuksköterskor skulle dessutom minska distansen mellan de båda yrkeskårerna, anser han. 

Annons
Annons

Vad anser du om förslaget på frysta läkarlöner? Kommentera gärna under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-6 04:59 (9 år sen)

    Ju färre läkare det finns inom vissa verksamheter desto större ansvar läggs på sjuksköterskor. En lönediskussion om detta borde man kunna ha.

  • Avatar 2014-12-29 09:28 (9 år sen)

    Jättebra förslag!
    Bättre för både patienter, läkare och sjuksköterskor med bättre arbetsmiljö och mindre stress.
    Dessutom är löneklyftan för stor idag mellan sjuksköterskor och läkare. Det vore rimligt att man istället höjde sjuksköterskornas löner så att de väljer att stanna kvar i yrket och även väljer att jobba i Sverige istället för som många gör nu, arbetar i Norge.

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-24 03:21 (9 år sen)

    Oerhört naivt förslag. Undrar om undertecknade vidhåller detta när de fått sin första underläkarlön. Nu har läkarkåren sänkt sina löner i 40 års tid. En del läkare som så småningom når högre befattningar är säkert överbetalda, men det stora flertalet är underbetalda i förhållande till ansvar och kompetens. Detta gäller i synnerhet de 10 - 15 första åren av yrkesarbete då stora studieskulder skall betalas av samtidigt som familjebildning sker. De flesta läkare får det därför bättre rent ekonomiskt först i 45 - 50 års åldern, när studieskulderna är avbetalade. Vilka andra yrkesgrupper orkar vänta så länge? Har förslagsställarna räknat på en genomsnittlig livslön för en läkare i offentlig tjänst? Problemet med arbetsmiljön åvilar landstingen att lösa. Det råder resursbrist i vården och den löses inte genom att läkare avstår från löneförhöjningar eller t.o.m. sänker sina löner. Bättre att vinster i välfärden förbjuds och att de pengar som svindlats, under huvudsakligen Alliansens regeringsår, för framtiden återförs till offentlig sektor för förbättring av löner och arbetsmiljö för de anställda.

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-21 21:23 (9 år sen)

    Hej! Låter mycket vettigt! Istället för att lägga en stor del av budgeten på i vissa fall mycket höga läkarlöner (lönen ska vara hög men inte orimligt hög) bör pengar som sagt istället läggas på arbetsmiljö, t.ex. kortare arbetstid och fler personal, som i förlängningen gynnar patientsäkerheten. Lönen för sjuksköterskor med specialistkompetens bör harmonieras mer med läkarnas då svårighetsgraden på arbetsuppgifterna i många fall inte skiljer sig signifikant åt. Självklart ska läkaryrket vara välbetalt även fortsättningsvis men en rimligare fördelning mellan de olika yrkeskategorierna i vården bör eftersträvas för att på sikt kunna rekrytera duktiga och kompetenta sjuk- och undersköterskor. Samt för att kunna motivera sjuksköterskor vidareutbilda sig till specialistsköterskor.

    //Civilingenjör och tidigare patient under en längre tid.

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-20 17:40 (9 år sen)

    Jag tycker absolut inte drtta är naivt. Alla skulle gynnas av detta på sikt och vården skulle må bättre också. Tänk att det finns sunda människor som inte bara tänker pengar. Inget väger väl tyngre än bra miljö och vi kanske också kan få tid att ägna oss åt det vi är " kallade" till att göra. Denna strävan efter mer pengar är av ondo,

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-20 16:43 (9 år sen)

    Barbros, ta bort läkare å ersätta me usk okej? Blir säkert lyckat. Samt usk som gör det mesta? Vet inte vilken avd du låg på. Ska inte dra ner på en redan söndersparad verksamhet. Samt alla i vårdkedjan sliter lika mycket å behövs.

  • Avatar Tidigare användare 2014-12-17 16:48 (9 år sen)

    Bra förslag. Efter att ha suttit på akuten vid 2 tillfällen och sett hur folk springer utan att lyckas få ner väntetiderna för patienterna. Har också varit inlagd på Sahlgrenska sjukhuset en längre tid. Mitt råd är ny organisation. Man kan ta bort hälften av läkarna på avd. och ersätta med undersköterskor. Det är ju de som gör merparten av jobbet


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons