Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dagbok underlättar förståelse av intensivvård

En vistelse på en intensivvårdsavdelning kan vara omtumlande för patienten och många har oklara minnen av vad som skett under vårdtiden. I en ny studie från Sahlgrenska akademin har forskare låtit vårdpersonal, anhöriga och vänner skriva i en patientdagbok för att hjälpa patienten att bearbeta händelserna.
Annons

Initiativet är tänkt att ge såväl patienter som deras närstående en bättre inblick i och större förståelse för vad som skett under vårdtiden, står det i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin. I dagboken noterades bland annat undersökningar, behandlingar, hur patienten sov och om hen var orolig, liksom hälsningar och foton.

Dagbok minskade risken för posttraumatisk stress

Två månader efter att patienterna skrevs ut fick de svara på frågor om minnen från perioden före, under och efter intensivvården, samt hur de upplevt dagboken. Samma frågor ställdes till en annan grupp patienter som inte fått någon dagbok. När resultaten jämfördes syntes inga stora skillnader i minnen eller andel patienter med posttraumatisk stress mellan de båda grupperna. Men de som fick läsa dagboken ansåg ändå att den hjälpt dem att förstå vad de varit med om.

– Den blev ett bevis på den omsorg patienten var föremål för, och kunde komplettera patientens egna minnen och det som berättades för dem av nära och kära. Dagboken kan också vara ett användbart underlag för samtal om vårdtiden på IVA, säger Cecilia Glimelius Petersson, forskare vid Sahlgrenska akademin i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Enligt Svenska Intensivvårdsregistret sker ungefär 40 000 intensivvårdstillfällen per år i Sverige. I genomsnitt vårdas patienterna i 2,7 dygn.

Vad tycker du om försöket? Tror du att en dagbok kan underlätta bearbetningen av svåra händelser? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 19:36 (9 år sen)

    Everything posted made a bunch of sense. However, think about this, suopspe you were to create a killer headline? I am not suggesting your content isn't good, but suopspe you added a headline that makes people want more? I mean Contact | Green DIY Energy Connection is a little vanilla. You might glance at Yahoo's home page and note how they create article headlines to grab viewers to click. You might add a related video or a picture or two to get readers excited about everything've written. Just my opinion, it might bring your posts a little livelier.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-3 01:12 (9 år sen)

    Har själv vårdats på intensiven och för mig var detta med dagboken helt underbart. Att kunna läsa i lugn och ro tillsammans med anhöriga för att bearbeta det som hände och att kunna skriva ner frågorna man alltid glömmer ställa vid återbesöket . Även en eloge och bekräftelse till vårdpersonalen som gör ett fantastiskt arbete. Fortsätt med boken den kommer att hjälpa många förstå oavsett utgången.

  • Avatar Tidigare användare 2015-07-11 11:03 (9 år sen)

    Så gjorde jag till en väninna som 55 år gammal hamnade på ett demensboende, hon läste den alltid, alltid för att få ngt litet sammanhang i livet, nästan allt i hennes minne var borta. Vi gjorde det som en vän-bok också för att sprida besöken lite då hon var där väldigt/alldeles för länge. Nu blev det som det blev, alla vänner som fr början är "intresserade", som vill visa, vården/personalen?, att de är goda besökare, nu 2 år senare finns inte en enda gammal sk vän kvar. I alla kaos-situationer är det bra att skriva, man kommer inte ihåg för att allt annat suger en sån energi och man befinner sig i en slags chock över hur allt är just då, det räcker liksom

  • Avatar Tidigare användare 2015-07-10 20:30 (9 år sen)

    Mycket bra idé! Det är säkert till stor hjälp för patienterna i läkeprocessen när de ska bearbeta vad de gått igenom och komma tillbaka till verkligheten.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons