Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Apoteket lovar bättring efter plåsterkritik

Landets apotek har kritiserats för att bara sälja ”hudfärgade” plåster i en enda nyans – beige. Nu öppnar Apoteket AB för att börja sälja plåster även i andra toner.
Annons

– Man utgår ifrån att alla ens kunder är vita människor. Det går tillbaka till att vi inte värda att skapa produkter för, säger aktivisten Steffi Alouch i en intervju med Sveriges Radio.

Enbart en färg på apotekets plåster

Inga apotek i Sverige säljer i nuläget hudfärgade plåster i fler nyanser än beige. Vill man ha mörkare plåster får man köpa sina plåster utomlands. Nyheten har debatterats flitigt i veckan. Hos plåstertillverkaren Cederoth har man förståelse för kritiken.

Annons
Annons

– Vi tar till oss av den synpunkten och det är högst rimligt att man ska hitta plåster som passar och syns mindre, säger han.

Och Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB är också självkritisk och lovar att försöka hitta leverantörer som kan ordna plåster i olika färger.

Foundation finns i olika nyanser

– Det är tyvärr lite skämmigt att vi inte har tänkt på det själva. När det gäller andra produkter så har vi tänkt till, till exempel foundation finns idag som passar de som har en mörkare hy än beige, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-17 09:26 (9 år sen)

    I så fall borde dom börja sälja plåster även i LJUSARE nyanser som matchar MIN mycket bleka hud för annars känner jag mig aningen diskriminerad.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-14 12:27 (9 år sen)

    Nu går det väl för långt. Vad är det för fel på genomskinliga - eller blåa plåster som de har när de skär sig på TV.
    Vem ska betala ökad kostnad för plåster?
    Ska man stå på Apoteket med en färgkarta - som när man köper nagellack - och jämföra hudfärg så man får rätt plåster.
    Jag är innerligt trött på alla såna här tramsigheter. Sätt ner foten.
    Ett plåster är ett plåster. Bara det stoppar smuts och blod så räcker väl det??

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-13 14:17 (9 år sen)

    Eva Fernvall, kommunikationsdirektör....du borde skämmas när du kommenterar detta löjliga å obegripliga inslag i nyhetsfattiga massmedia med antar jag sommarvikarier som inte begriper bättre i val av nyheter!
    Jag har aldrig nånsin, sökt efter plåster i min egen hudfärg, så löjligt!
    Eva Fernvall....kommunicera om nånting annat!
    p.s. hur många färger ska Apoteket AB ha i "plåsterhyllan" i fortsättningen? d.s.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-13 10:52 (9 år sen)

    Dumheterna i Sveriges statliga radio når nya idiotiska nivåer. Apoteket har absolut ingenting att skämmas för det finns viktiga frågor som behöver lösas i det här landet men vi har väl alldeles för många arbetslösa genusvetare.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-13 10:20 (9 år sen)

    Äsch! Jag köper plåster på IKEA, med roliga färggranna tecknade djur eller liknande. Varför dölja ett plåster? Hudfärgen ändras ju ändå efter årstid.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-13 08:21 (9 år sen)

    Fast plåstren är ju beiga och således inte för vita människor. Jag är typiskt skandinavisk med rödlätta toner. Jag blir i princip aldrig brun, bara röd. Jag är väldigt, väldigt blek och har svårt att hitta sminkprodukter som t.ex. puder, för att alla puder är för mörka.

    Plåster är således alldeles för mörka för mig men inte fan känner jag mig kränkt för det. Plåster är ett plåster, man har det någon dag max, sedan behöver man oftast inte plåster mer.

    Jag anser att de plåster som finns passar bäst för folk som är uppfödda runt medelhavet och därkring. Här i norden passar inte färgen riktigt, då den är alldeles för mörk och olivfärgad. Men ingen i skandinavien har gnällt om det.

    Men då ska jag känna mig kränkt då om man inte kommer ut med ett plåster för oss som inte blir bruna och som har väldigt blek hy. Och göra en stor grej av det. Fast det kommer säkerligen viftas bort, jag är ju inte svart.

  • Avatar 2015-08-12 21:36 (9 år sen)

    Vad är nu detta! Har vi inte större problem i Sverige än färgen på plåster.
    Urbota löjligt man tror faktiskt inte detta är sant.
    Ska vi färga allt som är genomskinligt eller vitt oxå
    Nej nu går det vara NOG

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-12 18:22 (9 år sen)

    Är det här ett skämt?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.