Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Anhörigvårdare behöver bättre stöd

Stödet till de anhöriga som vårdar eller ger omsorg till en närstående behöver bli bättre. Det konstaterar Riksrevisionen som har granskat stödet. Trots särskilt avsatta pengar från staten gör kommunerna inte tillräckligt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-23

Annons

1,3 miljoner svenskar vårdar en anhörig på något sätt. En femtedel av dem ägnar mer än elva timmar per vecka åt att hjälpa sin familjemedlem eller släkting. Men stödet till de anhöriga som gör insatser fungerar dåligt över lag enligt rapporten från Riksrevisionen.

Riksrevisor Jan Landahl menar att staten inte förmått kommunerna att göra tillräckliga insatser, trots riktade pengar till just det.

– Regeringens avsikt var att det här skulle vara ett individanpassat och flexibelt stöd så att de här personerna skulle kunna få en bra situation. Den utvecklingen kan vi inte se, säger Jan Landahl.

Annons
Annons

Majrotiten av de som vårdar anhöriga, närmare bestämt 900 000, har också ett vanligt jobb att sköta vilket kan göra det extra svårt att få ihop situationen. Det är inte heller ovanligt att många anhörigvårare själva drabbas av hälsoproblem.

Är du anhörigvårdare och i så fall hur upplever du stödet från din kommun? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-24 11:40 (10 år sen)

    Min pappa som är 84 år hjälper dygnet runt sin fru i Trollhättans kommun utan att få ngn hjälp alls.Han har i det jobbigt med min mamma då hennes kärldemens eskalerar snabbt. Ålder gör att jag hjälper dom med mycket som att ringa tex mm. Ngt behövs att det görs snabbt.......
    Dom anhöriga går på knäna...............

    Barbro.

  • Avatar 2014-04-23 22:16 (10 år sen)

    jag är egenföretagare och har en man med diagnosen Alzheimers. Jag jobbar hos kunder 3 dagar i veckan och resten av veckan hemma. Jag funderar nu på om jag behöver att avveckla besöken hos kunder där jag på ett år fakturerar 250.000 och kollade då vad jag kunde få för ersättning om jag tog hand om min man istället. Jag hoppas nu att jag kan fortsätta att jobba hos mina kunder så länge som möjligt för jag kan knappast leva på den ersättning som jag kan få som anhörigstödjare

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-23 20:30 (10 år sen)

    Hjälper vuxen son i vårt eget hem, han har handikappersättning som är meningen ska gå till mig (det gör det). Hjälper gamla föräldrar utan stöd eller avlastning och har inte sökt något stöd för det.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-23 17:53 (10 år sen)

    Hej!
    hjälper min man med duch, lägger om hans nefrostomi en gång i
    veckan, ibland blir det 2-3 ggr, följer honom till provtagning, doktor
    minst en gång i mån. Beställer allt stomi-material själv.

    Kommunen gör noll för att hjälpa till men, fått en vårdsamordnare nu i april,
    känns bra att ha stöd ifall det blir jobbigt.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-23 16:44 (10 år sen)

    har ni kollat in hässleholms kommun? de satsar en del på just anhöriga

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-23 16:26 (10 år sen)

    INGEN stöd i Trollhättans stad.jag som mamma sköter min vuxna son dagligen.fast han har.boendestöd.enl.kommun.fungerar.det bra?enl.min son och mig.som har.funktionshinder fungerar det inte alls bra.jag förstår inte varför kommunen tar inte ansvar så att jag som mamma måste gå tex.städa.mm.hos
    Min vuxna son.han har språkhandikapp.och kommunen vill inte anställa finsktalande personal fast det bor ca.2000 finsktalande här i Thn.?? Kommun kränker oss som sköter våra anhöriga.Jag själv är lite över 50 och redan så sjuk att jag klarar inte mycket mer snart.KOMMUNERBORDE ta MER ansvar.de anställer timanställda och behöver inte utbilda folk det kostar mindre.JAG FÖRSTÅR INTE VARFÖR ALLTING TAR SÅ LÅNG TID NÄR .många år innan personer får hjälp?? DET HÄR SYSTEMET HÅLLER INTE LÄNGE TILL.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-23 16:03 (10 år sen)

    INGEN stöd i Trollhättans stad.jag som mamma sköter min vuxna son dagligen.fast han har.boendestöd.enl.kommun.fungerar.det bra?enl.min son och mig.som har.funktionshinder fungerar det inte alls bra.jag förstår inte varför kommunen tar inte ansvar så att jag som mamma måste gå tex.städa.mm.hos
    Min vuxna son.han har språkhandikapp.och kommunen vill inte anställa finsktalande personal fast det bor ca.2000 finsktalande här i Thn.?? Kommun kränker oss som sköter våra anhöriga.Jag själv är lite över 50 och redan så sjuk att jag klarar inte mycket mer snart.KOMMUNERBORDE ta MER ansvar.de anställer timanställda och behöver inte utbilda folk det kostar mindre.JAG FÖRSTÅR INTE VARFÖR ALLTING TAR SÅ LÅNG TID NÄR .många år innan personer får hjälp??

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-23 15:10 (10 år sen)

    Fruktansvärt dåligt. Bor i Kungsbacka kommun

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-23 13:44 (10 år sen)

    Helt rätt att detta uppmärksammas, utan anhöriga skulle hela apparaten kollapsa.

    Martin


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons