Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ambulanskameror ska sända livebilder från olyckor

Kameror på ambulanstak ska göra det lättare för vårdpersonal att skapa sig en uppfattning kring en olyckas omfång. Idén kläcktes efter masskrocken på Tranarpsbron för två år sedan.
Annons

Det var halt och dimmigt i Östra Ljungby i Skåne den där januaridagen 2013. På Tranarpsbron krockade först ett par bilar och i dominoeffekten körde ytterligare bilar och lastbilar in i varandra. Till slut hade hundra fordon krockat, en person dött och fjorton skadats. Men på sjukhuset förstod man inte vidden av masskrocken. Det var först när tv började sända bilder från olycksplatsen som personalen med uppdrag att koordinera räddningsinsatserna insåg olyckans omfång. Nu har Länsstyrelsen i Skåne gett tillstånd till kameraövervakning för att undvika liknande problem i framtiden, rapporterar Sydsvenskan.

Med hjälp av en kamera på ambulanstaket ska livebilder från olycksplatser kunna skickas till akutmottagningarna för att dessa bättre ska kunna förbereda mottagandet av olycksoffren. I ett första försök ska kameror provas ut och testas på en eller två ambulanser i Malmö. Om försöket faller väl ut kan Skånes samtliga ambulanser utrustas med kameror på taket.

Annons
Annons

Men alla är inte eld och lågor över förslaget. Enligt Sydsvenskan har frågan redan överklagats till Datainspektionen en gång, men överklagan har underkänts. Vårdförbundet har också påpekat att kamerorna kan uppfattas som provocerande, och därför ska de inte vara så synliga när de inte är i bruk.

Vad tycker du om förslaget? Kommentera gärna direkt under artikeln.

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-09-2 16:44 (9 år sen)

    Utmärkt förslag, allt som kan göra akutpersonalens insats effektivare måste användas. Hoppas det blir standard på alla Ambulanser


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.