Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allmänläkarna har tröttnat på onödiga frågor

”Jag kan inte fisa utan att det låter.” ”Jag var på gymmet igår och nu har jag ont i armarna.” Brittiska läkare upplever att allt mer arbetstid tas upp av frågor som egentligen inte rör åkommor och listar de onödigaste frågorna.
Annons

I en enkät gjord av organisationen Resilient GP, som stöttar allmänläkare, framkommer att läkarna upplever att deras arbetstid alltmer sällan handlar om verkliga behov av sjukvård och allt oftare om frågor som istället skulle kunna diskuteras med familj eller vänner. Resilient GP bad läkarna om exempel på vad läkarna tyckte var onödiga frågor och fick in en mängd mer eller mindre udda svar. En läkare berättar om en patient vars son hade utslag på vristen varje kväll, men där ”utslagen” helt enkelt var märken efter strumporna. En annan berättar om en patient som tagit med sin avföring insvept i aluminiumfolie till doktorn eftersom avföringen ”luktar illa”.

Resilient GP menar att alla onödiga frågor kan innebära en fara för de verkligt sjuka patienterna, som får svårare att komma i kontakt med läkare. Organisationen skriver på sin hemsida att med en rekordstor efterfrågan på vård, och särskilt på allmänläkare, är det nu dags att man på allvar ställer sig frågan om sjukvårdens resurser används på rätt sätt, och om samhället på andra sätt kan möta de icke vårdrelaterade behov som patienterna har.

Fler exempel på frågor från patienter, som läkarna upplevt som onödiga:

Annons
Annons

Mitt pubishår är för krulligt.

Jag har kackerlackor i mitt hus.

Min penis blir kall när jag är utomhus.

Jag har varit snorig i trettio minuter.

Annons
Annons

Jag har brutit min nagel. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-4 17:22 (9 år sen)

    Re Becken. Oj vad bra skrivet och sant varenda ord.

    Om man förbjöd folk utan pengar och jobb att låna, så skulle det inte finnas några skulder. Det kommer att bli än värre hörde jag eftersom man kommer ge alla skuldsanering.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-1 10:12 (9 år sen)

    Det är konstaterat att VC läkare beordrats av socialstyrelsen att bara ägna 15 minuter för de 350:- det kostar patienten. Behöver patienten mer vård får denne betal ytterligare 350:-
    Så är det.
    Vi kunde i veckan läsa om att det är färre än någonsin som utbildar sig till läkare och jag förstår dom. Att irriteras av inbillningssjuka och arbetsovilliga kräk som sitter hemma och tycker synd om sig själva attraherar inga läkare.
    Förr låste man in dom på Beckomberga nu tillåts dom belasta läkarna som har viktigare saker att ägna sig åt.
    Dalt av alla sorter förstör samhället och får läkare att fly yrket.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-10 22:54 (9 år sen)

    Jag är trött på alla oengagerade stafettläkar!!!.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-10 21:18 (9 år sen)

    Började redan på 80-talet när det kom patienter och sökte för blåmärken, röd prick och smutsiga fingrar.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-10 18:00 (9 år sen)

    Vadå , det är så vi uppfostrad denna generation. Man tänker inte längre utan söker hjälp med allt. Skaffar saker utan täckning och skulder som man anser att andra ska betala, samhället antar jag. Vi dvs samhället måste dra gränser fr sådant ohyfs. Ge vård och resurser till de som behöver det.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-10 16:46 (9 år sen)

    Det är väl et enda allmänläkare är bra på och att ta betalt såklart. Så fort det rör sig om någonting mer komplicerat än en vanlig infektion eller ett benbrott så verkar allmänläkare mest vara ett onödigt ont.

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-10 16:13 (9 år sen)

    Det måste ju vara skämt eller så hittar dom på att folk frågar sådant eller!!!!

  • Avatar 2015-04-10 16:38 (9 år sen)

    Inte konstigt att kötiderna blir långa....hahaha...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons